پایان نامه اثر تمرین همزمان استقامتی-مقاومتی با مصرف مکمل آهن در برخی شاخصهای هماتولوژیک خون |
منفی بر سلامت، عملکرد جسمی و ذهنی داشته باشد. تحقیقات اخیر از بهبود عملکرد با مصرف مکمل آهن( مصرف mg 100 سولفات آهن به مدت 6-4 هفته) بیشتر حمایت میکند(4). جیمز و همکاران[6](2009) نشان دادند که مصرف روزانه mg100 سولفات آهن، کاهش آهن ایجاد شده توسط تمرین را جبران میکند(34). در رابطه با نقش و تاثیر مصرف مکمل آهن به همراه تمرینات و فعالیتهای بدنی بر ترکیب خون دختران، اطلاعات اندکی موجود است و اکثر تحقیقات بر روی افراد دارای کمخونی و کمبود آهن انجام شده و با توجه به شیوع مصرف مکمل آهن در ورزشکاران سالم این تحقیق بر روی افراد سالم انجام گرفت. همچنین در رابطه با تاثیر تمرینات بر متغیرهای خونی نتایج متناقضی ارائه شده و بخش عمده تمرینات از نوع استقامتی و تا حدودی مقاومتی بوده و اطلاعات کمی در حیطه تمرینات ترکیبی وجود دارد. ماهیت تمرینات ترکیبی به گونهای است که در کوتاهمدت مشمول پاسخهای دوگانه وابسته به هر یک از انواع فعالیتهای استقامتی و مقاومتی میشود و تداخل و تناقض این پاسخها چه بسا از بعد متغیرهای خونی نیز قابل ملاحظه باشد و اثر بالینی خود را در اجرای ورزشکاران مجری اینگونه تمرینات نشان دهد. مشاهده اثرات این تمرینات در بعد متغیرهای خونشناسی به مربیان و ورزشکاران کمک خواهد کرد تا در برنامهریزی تمرینات برای ورزشکاران تحت نظارت خود به ملاحظات بیشتری از حیث آثار مطلوب یا نامطلوب خونی توجه داشته باشند(5). بنابراین با توجه به اهمیت انجام تمرینات استقامتی- مقاومتی همزمان برای ورزشکاران در زمان پیش از مسابقات، و نبود اطلاعات کافی در مورد اثرات این تمرینات به همراه مصرف مکمل آهن بر متغیرهای خون، این تحقیق بر آن است تا تاثیر 4 هفته تمرین استقامتی- مقاومتی همراه با مصرف مکمل آهن را بر سطوح هموگلوبین و فریتین دختران فعال بررسی نماید و به این سوال که آیا مصرف مکمل آهن برای ورزشکاران مفید و ضروری است و در جلوگیری از ایجاد کمبود آهن و کمخونی موثر واقع میشود یا خیر، پاسخ دهد.
1-3-ضرورت انجام پژوهش
زنان به خاطر الزامات تحمیل شده دوره قاعدگی، بیشتر در معرض خطر کمخونی هستند(43). اکثر ورزشکاران زن نیز از کمخونی یا کمبود آهن رنج میبرند و به همین دلیل معمولا مصرف مکمل آهن برای آنان توصیه میشود. از آنجایی که تحقیقات بررسیکننده تاثیر مصرف مکمل آهن به همراه تمرینات در ورزشکاران زن معدود است و بخصوص در زمینه تاثیر تمرینات ترکیبی به همراه مکمل آهن بر فاکتورهای هموگلوبین و فریتین، تحقیقی در داخل کشور یافت نشد، از این رو پژوهش حاضر بر آن شده است تا این موضوع را در زنان ورزشکار سالم مورد بررسی قرار دهد.
1-4-اهداف پژوهش
1-4-1-هدف کلی
1-4-2- اثر 4هفته تمرین استقامتی- مقاومتی و مصرف مکمل آهن بر برخی از شاخصهای هماتولوژیک خون دختران فعال
1-4-3-اهداف ویژه
تعیین اثر تمرین استقامتی- مقاومتی و مکمل آهن بر سطوح هموگلوبین خون دختران فعال.
تعیین اثر تمرین استقامتی- مقاومتی و مکمل آهن بر سطوح فریتین خون دختران فعال.
1-5-فرضیههای پژوهش
1-5-1-فرضیه 1: مصرف مکمل آهن همراه با تمرین استقامتی– مقاومتی بر سطوح هموگلوبین دختران فعال اثر معنادار دارد.
1-5-2-فرضیه 2: مصرف مکمل آهن همراه با تمرینات استقامتی- مقاومتی بر فریتین خون دختران فعال اثر معنادار دارد.
1-6-محدودیتهای تحقیق
1-6-1-محدودیتهای قابل کنترل یا قلمرو تحقیق
1-دامنه سنی آزمودنیها 18 تا 30 سال بود.
2-جنسیت: آزمودنیها از میان دختران فعال انتخاب شدند.
3-شدت تمرین : در تمرین استقامتی، شدت 75-70٪ ضربان قلب بیشینه، و در تمرینات قدرتی، شدت 70٪ تا 85٪ یک تکرار بیشینه استفاده شد.
4-استعمال دخانیات، دیابت، بارداری کنترل شده بود.
5-سطح هموگلوبین بیشتر از g/dl12 و سطح فریتین بیشتر از ng/ml10 در نظر گرفته شد.
6-کلیه تمرینات در ساعات یکسانی از روز انجام شد و دارونما و مکمل در ساعات یکسانی از شب مصرف شدند.
7-کلیه اندازهگیریها توسط یک نفر انجام شد.
1-6-2-محدودیتهای غیر قابل کنترل
1-تفاوتهای فردی و عوامل وراثتی آزمودنیها قابل کنترل نبود.
2-عواملی چون خواب، تغذیه، شغل، و قاعدگی قابل کنترل نبود.
1-7-پیش فرضهای پژوهش
1-وسایل و روشهای اندازهگیری متغیرها از روایی و پایایی کافی برخوردار بودند.
2-آزمودنیها با کمال میل در تمرین شرکت کرده، کار خواسته شده را به طور صحیح و با شدت و مدت مورد نظر انجام دادند.
3-آزمودنیها مکمل و دارونما را در وقت معین شده و یکسان مصرف کردند.
4-انجام اندازهگیریها توسط یک پژوهشگر و استفاده از وسایل یکسان خطای اندازهگیری را به حداقل رسانده بود.
1-8-تعریف واژههای عملیاتی
1-8-1-یک تکرار بیشینه(1RM) :
بیشترین نیرویی که یک عضله یا گروهی از عضلات در یک سرعت خاص تولید میکنند(1). یک تکرار بیشینه بیشترین وزنهای است که قبل از بروز خستگی فقط یکبار جا به جا شود(72). آزمون یک تکرار بیشینه، روش استاندارد استفاده شده برای ارزیابی قدرت است. از آنجایی که این نوع ارزیابی زمانبر بوده و میتواند آزمودنی را در معرض خطر بیشتری قرار دهد، بنابراین ارزیابی 1RM با آزمونهای زیر بیشینه رواج یافته است(36). در این تحقیق برای به دست آوردن یک تکرار بیشینه از فرمول زیر استفاده شده است(26).
{(تعداد تکرار. 0.02)-1}/میزان وزنه:حداکثر وزنه جابجا شده
1-8-2-ماکروسیتوز[7]:
حالتی که سلولهای قرمز خون بزرگتر از حد طبیعی هستند. کمخونی ماکرو زمانی رخ میدهد که سطوح هموگلوبین در خون کاهش یابد(37).
1-8-3-ضربان قلب بیشینه:
بیشترین ضربان قلب یک فرد که میتواند بدون دخالت عواملی مانند استرس ورزشی به دست آید و به سن وابسته است و معمولا از فرمول سن -220 محاسبه میشود که در این تحقیق نیز از همین روش محاسبه شده است(6).
1-8-4-همودیلوشن[8]:یک سازگاری است که در ورزشکاران در شروع یک برنامه هوازی رخ میدهد. 15٪ افزایش حجم پلاسما در سه هفته اول تمرین هوازی (شدت vo2max 70٪) رخ میدهد که تعداد گلبول قرمز افزایش ندارد٫ بنابراین یک کاهش اولیه در هموگلوبین وجود دارد(16).
1-8-5-مکمل آهن:یکی از مکملهای معدنی است که به صورت کوتاه مدت برای بهبود وضعیت آهن در افرادی که سطح آن پایین است استفاده میشود. دوز پیشگیرانه برای رفع کمبود معمولا 7-50 میلیگرم در روز استفاده میشود. آهن به دو حالت بیولوژیکی وجود دارد: شکل فروس(Fe+2)و شکل فریک اکسید شده(Fe+3)که جذب فروس بهتر است. رایجترین انواع مکملهای آهن بدون هم عبارتست از: فروس سولفات٫ فروس فومارات٫ گلوکونات آهن٫ فروس سولفات گلیسین٫ و پلیساکارید(71)٫ که در این پژوهش از نوع فروس سولفات به مقدار 50 میلی گرم و ساخت شرکت روز دارو استفاده شده است.
1-8-6- هموگلوبین:پروتئینی که از گلوبین و هم تشکیل شده و به سلولهای قرمز خون رنگ میدهد و وظیفه اصلی آن حمل و نقل اکسیژن از ریهها به بافتهای بدن است. سطح طبیعی هموگلوبین در خانمها g/dl12 و در آقایان g/dl14میباشد(70).
1-8-7-فریتین:پروتئین اصلی ذخیرهسازی آهن درونسلولی که به شکل محلول است٫ دارای یک حفره مرکزی است که در آن 4500 اتم آهن اکسید شده و ذخیره شده است. همچنین یک مولتیمر است که از 24 زیر واحد سنگین و سبک در نسبتهای متفاوت در بافتهای مختلف است(58). رنج طبیعی آن در سرم µg/L15-300 میباشد(70).
2-1-مقدمه
در فصل حاضر ابتدا در بخش مبانی نظری پژوهش در مورد تغییرات متابولیسم آهن در طی تمرین و مکمل آهن و شاخصهای خونی مورد نظر بحث شده و سپس با مراجعه به پیشینه پژوهشهای موجود، به برخی از پژوهشهای انجام شده در زمینه موضوع پژوهش حاضر در داخل و خارج کشور اشاره شده است.
2-2-مبانی نظری پژوهش
2-3-مکمل آهن
آهن یکی از مهمترین مواد معدنی است و در ساختمان هموگلوبین، میوگلوبین، سیتوکرومها و در ترکیب آنزیمها وجود دارد که مسئول انتقال الکترون و تولید انرژی در چرخه تنفسی میتوکندری و چرخه اسیدسیتریک، مسئول تولید ماده لازم برای سنتز DNA است و در رشد عضله و عملکرد نقش دارد(76٫70٫2٫77٫33٫43٫75٫71). آهن برای عملکرد طبیعی سیستم عصبی، ایمنی و رفتاری نیز ضرورت دارد(43٫4).
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-06-06] [ 06:46:00 ب.ظ ]
|