پایان نامه عوامل مؤثر بر موفقیت سازمان تأمین اجتماعی |
159
پیوست چ، خروجیهای حاصل از آزمون فرضیهها در نرم افزار SPSS ………………………..
165
پیوست ح، خروجیهای حاصل از آزمون رتبه بندی عوامل و شاخصها در نرم افزار SPSS
168
چکیده
پرداخت مستمری بازنشستگی از اساسیترین تعهدات و خدمات سازمان تأمین اجتماعی است که متضمن آسایش و رفاه افراد در دوران پیری میباشد. اقدام به پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر در برقراری این خدمت مهم، در جهت گسترش آن صورت گرفته است. این تحقیق در دوره زمانی آبان 1391 تا شهریور 1392 به روش توصیفی و پیمایشی انجام گرفته و جهت گردآوری اطلاعات از رجوع به اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است.
تعداد 191 نمونه، بهصورت تصادفی از جامعهآماری تحقیق انتخاب گردیده که شامل 8123 نفر بیمهشدهای است که بیمهپردازی را از شعبه یک سازمان تأمین اجتماعی قم شروع کرده و تا پایان آذرماه 1391، با وجود کسب شرط سنی برقراری مستمری بازنشستگی که برای مردان حداقل 60سال و برای زنان حداقل 55 سال است، شرط سابقه بیمهای را که حداقل 20 سال میباشد، احراز ننموده و هنوز بازنشسته نشده اند.
یافتههای پژوهش بیانگر آن است که 7/85% نمونههای بررسی شده، بیش از 40 سال سابقه کار داشته و67% آنان از سطح سواد مناسب برخوردار نمیباشند . همچنین نتایج تحقیق نشان میدهد مهمترین عوامل مؤثر در برقراری مستمری بازنشستگی به ترتیب اولویت عبارتاند از : برنامههای حمایت از کارگران، رفتار بیمهای کارفرما، آموزش و اطلاع رسانی قوانین سازمان تأمین اجتماعی، قوانین سازمان تأمین اجتماعی، توان اقتصادی بیمهشده و کارفرما.
واژگان کلیدی : تأمین اجتماعی، مستمری بازنشستگی، بیمهشده، کارفرما، سابقه بیمه
مقدمه
پدیده ((بیمه))[1] یکی از ارزشمندترین دستاوردهای بشر در مواجهه با حوادث و تأمین برخی نیازهای اقتصادی، اجتماعی و روانی است که نه تنها به جبران خسارت ها می پردازد، بلکه با تأمین نیازهای آینده فرد و اعضای خانواده او در ارتقای سطح زندگی وآرامش خاطر افراد و همچنین درایجاد بستری مطمئن جهت رشد و توسعه اقتصادی نقش بهسزایی دارد؛ به نحوی که پویایی حیات اجتماعی و به تبع آن شکوفایی استعدادها و افزایش کارایی و بهره وری را به دنبال خواهد داشت.
بشر به مقتضای هوش و توانایی خود برای ادامه حیات در جهت مبارزه با حوادث، سعی میکند نیازهای آینده خویش را پیش بینی کرده و خود را برای روزهای آتی آماده نماید. لذا یکی از راههایی که همیشه مورد توجه بوده، پسانداز و کنار گذاشتن قسمتی از درآمد به منظور جبران خسارات در آینده و یا استفاده از آن در روزهای پیری و ناتوانی است اما آیندهنگری و پس انداز یک فرد در تأمین آینده خود به تنهایی کافی نیست، چراکه ممکن است خسارات قبل از پس انداز کافی اتفاق بیفتد و یا دامنه آن به اندازه ای باشد که پس انداز یک فرد به تنهایی جوابگو نباشد؛ بنابراین لزوم پس انداز دسته جمعی وگروهی متشکل از افراد و یا واحدهای اقتصادی در مواجه با خسارات مطرح میشود، چراکه همه اعضای گروه همزمان دچار خسارت نمیشوند و در این صورت پیوسته قدرت مقابله با خطرات وجود خواهد داشت. این مکانیزم جمعآوری ذخایر جمعی وتأمین خسارتهای احتمالی تحت مکانیزم ((بیمه)) انجام میشود.
ازطرف دیگر یکی از وظایف اصلی دولتها، توزیع عادلانه ثروت بین اقشار یک جامعه است وبرای این منظور که امروزه به ((عدالت اجتماعی))[2] تعبیر میشود، نقشهای مختلفی برای دولتها در نظر گرفته شده است که یکی از این نقشها، اجرای ((برنامههای تأمین اجتماعی))[3] میباشد که مراد از آن کاهش مخاطرات زندگی وحمایت از افراد جامعه است و کلیه سیاستهای اجتماعی و برنامههایی
را در بر می گیرد که با پرداخت پول و ارائه خدمات و بیمههای اجتماعی و تأمین خدمات درمانی رایگان یا کم هزینه، مردم را در برابر کاهش یا قطع درآمد حاصل از بیکاری، پیری، بیماری و از کارافتادگی و تأمین معاش افراد خانواده پس از مرگ سرپرست، حمایت می کند.
یکی از برنامههای مهم و فراگیر تأمین اجتماعی، برنامه ((بازنشستگی))[4] است که به جرأت میتوان گفت توانایی بهرهمندی از این نیاز، دغدغه اغلب افراد جامعه است؛ نیازی که بهدلیل ناتوانی در دوران پیری جهت امرار معاش، جدا از ضرورت اقتصادی در مسائل اجتماعی هم، نمود دارد.
در تحقیق حاضر سعی میشود به آسیب شناسی برنامه بازنشستگی سازمان تأمین اجتماعی در ایران پرداخته شده و عوامل مؤثر در برقراری مستمری بازنشستگی، مورد بررسی قرار گیرد تا به امید پروردگار در برطرف نمودن این نیاز مهم در جهت گسترش عدالت اجتماعی، مؤثر واقع شود.
فصل اول
……………………………………….
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-06-06] [ 02:02:00 ق.ظ ]
|