پایان نامه : ملزومات بازاریابی رابطه مند |
جهت پیادهسازی و استقرار بازاریابی رابطه مند موارد زیر را باید در نظر داشت:
- نقطه شروع بازاریابی، مشتریان و نیازهایشان میباشد.
- مبادله مفهوم مرکزی در بازریابی رابطه مند میباشد
- مقاصد مختلفی برای ایجاد ارتباط وجود دارد.
- برای حفظ روابط، باید به وعدهها عمل شود.
- اعتماد دو طرفه، عامل اصلی در ارتباطات پایدار میباشد.
- وابستگی و تعهد در روابط وجود دارد.
- برقراری ارتباط ضروری است (نعمتیپور، ۱۳۸۸)
۲-۳-۶- انواع بازاریابی رابطه مند
انواع بازاریابی رابطه مند عبارت است از:
- رابطه بین سازمان و شرکتهای خدماتی مثل مؤسسات تحقیقات بازاریابی، آژانسهای تبلیغاتی و غیره
- رابطه بین سازندگان قطعات و ملزومات خریداران جهت تأمین بهنگام و بهینهسازی کیفیت
- همسو کردن استراتژی با جایگاه رقبا، تغییرات تکنولوژی و سیاسی
- برقراری رابطه بین سازمان و مؤسسات غیرانتفاعی جهت مشارکت در امور اجتماعی
- مشارکت در طرحهای تحقیق و توسعه با سازمانهای دولتی در سطح محلی و کشوری
- ایجاد راوابط بلندمدت بین شرکتها و مصرف کنندگان نهایی
- ایجاد ارتباط و مشارکت با سایر شرکاء مثل شرکتهای فعال در کانالهای توزیع سازمان
- ایجاد رابطه با واحدهای عملیاتی سازمان
- برقراری روابط مؤثر با واحدهای استراتژیک کسب و کار سازمان
- ایجاد روابط و مشارکت با کارمندان منجر به برقراری (بازاریابی داخلی) در سازمان میشود (رنجبریان و براری، ۱۳۸۸).
۲-۳-۷- مزایای بازاریابی رابطه مند
بازاریابی رابطه مند از طرق زیر برای شرکتها مزیت رقابتی استراتژیک ایجاد می کند:
- ایجاد رابطه با شرکای مهم تجاری
- ادغام عمودی که گاه ممکن است به صورت معاملات انحصاری درآید
- همکاری با رقبا: شرکتها با ایجاد اتحادیه کاری با شرکای مهم خود میتوانند به نتایج زیر دست یابند:
- کاهش هزینه معاملات،
- افزایش کیفیت کالاها،
- کاهش قیمت تمام شده برای مشتری،
- افزایش رضایت مشتری،
- دسترسی به اطلاعات بازار،
- کسب دانش جدید
- انعطاف پذیری.
- کاهش ریسک سرمایهگذاری: شرکتهایی که به یکدیگر اعتماد دارند همه منابع خود از قبیل مالی، سازمانی و اطلاعاتی را در یک رابطه خاص سرمایهگذاری می کنند. در نتیجه این سرمایهگذاری، شرکت تعاملات خود را با دیگر شرکتها کاهش داده و بر بهینهسازی روابط موجود تمرکز می کند این مسئله باعث می شود ریسک سرمایه گذاری کاهش یابد (Chattananon & Trimetsoontorn, 2009).
مزایایی که بازاریابی رابطه مند برای مشتریان خواهد داشت نیز عبارت است از:
- اعتماد: کاهش اضطراب، اعتماد به محصول یا ارائهدهنده خدمت، داشتن احساس وفاداری به ارائه دهنده خدمت
- منافع اجتماعی: شناخت کارکنان از مشتریان، آشنایی مشتریان با کارکنان، توسعه روابط دوستانه با کارکنان.
- منافع خاص: خدمات بیشتر، قیمتهای استثنائی، مقدم بودن بر دیگر مشتریان (پیرکوهی، ۱۳۸۵).
۲-۳-۸- عوامل بازاریابی رابطه مند
به عقیده (Hansen, 2008)، پذیرش بازاریابی رابطه مند تغییرات زیادی در ساختار شرکت و نحوه تعاملات آن ایجاد می کند وی هشت عامل باراریابی رابطه مند را چنین عنوان می کند:
- منابع و متغیرهای بازاریابی
در بازاریابی رابطه مند، شرکت قادر به پیش بینی مجموعه عوامل متغیر بازاریابی نیست. بلکه باید با توجه به ماهیت روابطی که با هر یک از مشتریان دارد منابع خود را در جهت ایجاد بازاریابی مناسب به کار گیرد. به گونهای که نتیجه اقداماتش رضایت مشتریان را در پی داشته باشد و برایشان ارزش ایجاد کند.
- محصول
در بازاریابی رابطه مند شرکت نباید به یک محصول پیش ساخته اتکا کند، بلکه باید منابع خود (از قبیل کارکنان، فناوری و غیره) را توسعه دهد و سیستمی ایجاد کند که این سیستم از طریق مدیریت بهینه در طول ارتباط رو به رشد با مشتریان، خدماتی را ارائه کند که موجب رضایت مشتری گردد.
- ساختار سازمانی
در بازاریابی رابطه مند، بازاریابی نباید یک واحد مجزای سازمانی باشد، بلکه دانش بازاریابی باید در همه سازمان توسعه یابد. گرچه متخصصین بازاریابی ملزم به انجام وظایف سنتی از قبیل مشاوره به مدیران ارشد (جهت تصمیم گیری) می باشند.
- برون سپاری
اجرای بازاریابی رابطه مند در شرکتها باید برون سپاری شود و توسط متخصصین بازاریابی پاره وقت صورت گیرد. در این خصوص شرکت باید از انجام وظایف بازاریابی با نگرش مشتریگرایی توسط این متخصصین، اطمینان یابد.
- برنامه ریزی بازاریابی
در بازاریابی رابطه مند، برنامه ریزی نباید به صورت برنامه های سنتی بازاریابی باشد. بلکه فهم و درک مشتریگرایی و ایجاد روابط با مشتری باید در برنامه ریزی وجود داشته باشد.
- توجه به تک تک مشتریان در بازاریابی رابطه مند، تصمیمات و فعالیتهای بازاریابی نباید بر مبنای تکنیکهای بخش بندی سنتی بازارها باشد. بلکه انتخاب مشتری و ارائه خدمت به وی باید بر مبنای پایگاه اطلاعاتی مشتریان و دادهکاوی صورت گیرد.
- منابع اطلاعاتی
در بازاریابی رابطه مند، شرکت باید اطلاعات خود را از طریق روابط رودرویی که کارکنان فروش با مشتریان دارند، کسب کند.
- نگرش ارتباطی
برای اجرای موفق بازاریابی رابطه مند در سازمان، لازم است اصطلاح بازاریابی با دیگر عناوینی (مانند مدیریت روابط متقابل شرکت با مشتریان) که مورد پسند مشتریان است جایگزین گردد (Hennig-Thurau et al, 2002).
۲-۳-۹- ابعاد بازاریابی رابطه مند
از زمان معرفی رویکرد بازاریابی رابطه مند تاکنون، پژوهشگران به دنبال بررسی ابعاد بازاریابی رابطه مند بوده اند. در ادامه برخی از پرکاربردترین این ابعاد ذکر خواهد شد.
t اعتماد
موفقیت در بازاریابی رابطه مند مستلزم وجود اعتماد و تعهد رابطه است. شکل گیری اعتماد در رابطه متضمن داشتن سطحی از اطمینان به راستی و درستی قول و وعدههای طرف مقابل توسط هر یک از طرفین است. سطوح بالاتری از اعتماد میان خریدار و فروشنده احتمال استمرار رابطه را افزایش خواهد داد. اعتماد مشتری به فروشنده به سه طریق بر گرایش مشتری به رابطه تأثیر می گذارد
- ریسک رفتارهای فرصت طلبانه فروشنده در معامله از بین میرود.
- خریدار اطمینان مییابد که نابرابرای در روابط کوتاهمدت بوده و با گذشت زمان از بین خواهد رفت.
- هزینه های مبادله را کاهش می دهد.
اعتماد دارای دو بعد:
- اعتبار[۱]
میزان باور خریدار از تخصص و توان فروشنده در جهت عملکردی کارا و اثربخش
- خیرخواهی یا حسن نیت[۲]
میزان باور خریدار از نیات و انگیزههای فروشنده در جهت انتفاع بیشتر خریدار. یعنی از دیدگاه خریدار چقدر امکان دارد با عوض شدن شرایط و حاکم شدن شرایط جدیدی که هیچ گونه تعهدی نسبت به آن وجود ندارد، فروشنده نیات و انگیزههای مثبتی در جهت منافع خریدار داشته باشد (Lee & Trim, 2006).
t تعهد
تعهد به مفهوم تمایل پایدار هر یک از شرکای تجاری به حفظ روابط ارزشمند است. هنگامی تعهد به یک رابطه شکل خواهد گرفت که یکی از طرفین به اهمیت رابطه اعتقاد داشته باشد و برای تضمین حفظ یا ارتقای رابطه حداکثر تلاش خود را کند. در واقع میتوان تهعد را به عنوان التزام صریح یا ضمنی به استمرار رابطه بین طرفین مبادله تعریف کرد. هنگامی که طرفهای تجاری متعهد به همدیگر باشند. تمایل بیشتری به همکاری، برآوردن نیازمندیهای طرف مقابل، اشتراکگذاری اطلاعات و حل مشترک مشکلات دارند. به اعتقاد محققان تعهد از سه جزء تشکیل میشود:
- تعهد تأثیرگذار[۳]: تعهد تأثیرگذار به نگرشهای مثبت در رابطه بوجود آمده میان مشتریان و سازمان گفته میشود
- تعهد ابزاری: این نوع تعهد نشاندهنده زمان یا منابعی است که در ایجاد رابطه مهم میباشد.
- تعهد موقتی[۴]: این نوع تعهد نیز رابطه به وجود آمده در طی زمان مشخصی را نشان میدهد. (صمدی و همکاران، ۱۳۸۸).
t ارتباطات
این بعد به عنوان فرآیند مبادله و تسهیم اطلاعات معتبر و به موقع به صورت رسمی و یا غیررسمی بین طرفین یک رابطه تعریف شده است. مفاهیم اصلی این تعریف بیشتر با تأکید بر صحت، مربوط و مناسب بودن اطلاعات مبادله شده است، تا اینکه حجم و تکرار اطلاعات مورد توجه باشد. ارتباطات، به ویژه ارتباطات به موقع از طریق کمک به حل و فصل اختلافات و همسو کردن ادراکات و انتظارات به ارتقای اعتماد بین طرفین در رابطه کمک خواهد کرد. ارتباط برای ساخت و حفظ رابطه مهم است و معمولاً ارتباط میان طرفهای ممکن در سطوح پایین رخ میدهد؛ زیرا ارتباطات نیازمند زمان و کوشش است که طرفها ممکن است زمان و انگیزهای برای سرمایهگذاری در آن نداشته باشند.
t مدیریت تعارض
چهارمین بنیان در نظر گرفته شده برای بازاریابی رابطه مند مدیریت تعارض است. تعارض در روابط امری قابل پیش بینی است و پیامد آن ادراک نادرست طرفین رابطه از اهداف و نقشهایشان در رابطه میباشد. اما مدیریت تعارض به توانایی برای حداقل کردن پیامدهای منفی و آشکار تعارض بالقوه اشاره دارد، البته قبل از آنکه به مشکلی بیانجامد. تعارض در رابطه نشان از عدم تعهد اعضای رابطه به رابطه است و همچنین افزایش تعارض در یک رابطه به کاهش اعتماد طرفین به یکدیگر و کاهش تمایل به ایجاد و حفظ رابطه بلندمدت منجر می شود (Heffernan et al, 2008).
t شایستگی یا خبرگی
شایستگی یا خبرگی در ارائه خدمات به مشتریان به عنوان یکی از ابعاد مهم بازاریابی رابطه مند در نظر گرفته شده است. شایستگی ادراک هر یک از طرفین رابطه از میزان مهارت، توانایی و دانش مورد نیاز طرف مقابل برای عملکرد اثربخش، است. در واقع شایستگی بنگاه از عوامل مؤثر بر موفقیت استراتژی بازاریابی رابطه مند است. برای بنگاه شایستگیهایی از قبیل:
- شایستگی مرتبط با بازار،
- شایستگی مرتبط با مدیریت رابطه
- شایستگی مرتبط با ائتلاف (Adamson et al, 2003).
را میتوان در نظر گرفت. هم چنین از آنجایکه تمامی روابط احتمالی میان بنگاه با مشتریانش سودمند نیست، بنگاه میباید این توانایی را داشته باشد که تمامی راوبط خود را با مشتریانش به خوبی مدیریت کند.
t کیفیت کالا یا خدمات شرکت عرضهکننده
سطح رضایت مشتریان از فروشنده به طور غیرمستقیم روی اعتماد به شرکت از طریق کیفیت کالا و خدمات تأثیر میگذارد. از شواهد اینطور برمیآید که سطح رضایت مشتریان از خدمات و کالاهای ارائه شده توسط شرکت، ناشی از خدمات پیشین ارائه شده به وی میباشد. بدین معنی که هر چه کیفیت خدمات و کالا در دفعات پیشین بهتر بوده باشد، سطح انتظاری مشتری نیز به همان اندازه بالاتر خواهد بود. معامله مشتری با شرکت عرضهکننده، شامل ارتباط ایشان، هم با فروشندگان شرکت و هم با دیگر کارمندان خدماتی شرکت میشود. بنابراین رضایت از فروشنده تنها یکی از عوامل تأثیرگذار روی رضایت مشتری از شرکت است. با این وجود، چون مشتریان، سطح رضایتمندی خود را از طریق مقایسه با رفتارهائی که مورد انتظارشان میباشد بدست میآورند. یک فروشنده که نیازهای ایشان را کاملاً درک می کند و پاسخ مناسبی به مشتریان میدهد باعث میشود تا سطح کلی رضایت مشتریان بالا رود و پس از آن ارزیابی مشتریان از کیفیت کلی خدمات شرکت بهبود یابد (Conway & Whitelock, 2007).
t وابستگی خریدار به فروشنده
این بعد اشاره به نیاز خریدار به حفظ روابط با فروشنده جهت دستیابی به اهداف مورد انتظارش دارد. این عنصر عموماً از دیدگاه عدم اطمینان مورد بحث قرار گرفته است. بی شک در شرایط عدم اطمینان انعقاد قراردادهای رسمی که همه پیامدهای محیطی را پیش بینی کند بسیار دشوار و پرهزینه است (Sin et al, 2002).
t سرمایه گذاری در معامله ویژه[۵]
سرمایهگذاری در دارائیهای ثابتی است که فقط برای رابطه با خریدار یا فروشندهای ویژه انجام میشود. لذا این دارئیها ارزش قابل توجهی برای مواردی غیر از یک رابطه ویژه ندارند. همچنین از آنجا که سرمایهگذاری در معامله ویژه یک سرمایهگذاری بلندمدت محسوب میشود، موجب افزایش هزینه انتقال شده و ممکن است که باعث وابستگی شرکتی شود که سرمایهگذاری زیادی در این زمینه کرده است.
t رضایت
رضایت یکی از ابعاد کلاسیک میباشد که بویژه در مطالعات روانشناسی صنعتی بسیار مورد توجه بوده است. میزان رضایت در یک بازاریابی رابطه مند ماحصل ارزیابی همه جنبهی روابط یک شرکت توسط شرکت دیگر میباشد. یعنی یک حالت شناختی که نشان میدهد آیا مزایای بدست آمده مطابق با انتظارات بوده است یا خیر (Juacius & Grigaite, 2007).
t وفاداری
وفاداری عبارت است از ایجاد تعهد در مشتری برای انجام معامله با سازمان خاص و خرید کالا و خدمات بصورت مکرر. وفاداری زمانی صورت میگیرد که مشتریان قویاً احساس کنند سازمان مورد نظر به بهترین وجه نیازهای آنها را برطرف کند. لذا برای تحقق این مسئله آنها باید به سمت ایجاد برنامه وفاداری همچون موتور محرک وفاداری حرکت کنند. البته هدف از ایجاد برنامه مفاداری ایجاد موقعیت برنده/ برنده برای مشتریان و شرکت خواهد بود.
از آنجاییکه وفاداری در این تحقیق یکی از متغیرهای اساسی است در ادامه به طور مفصل در رابطه با آن مطالبی عنوان خواهد شد (پیرکوهی، ۱۳۸۵).
۲-۳-۱۰- راهبردهای بازاریابی رابطه مند
بازاریابان سازمانی اغلب پرتفویی از مشتریانی که دارای طیف رفتاری هستند، را مورد توجه قرار می دهند: بعضی بر روی قیمت پایین و ادراک تعاملی تأکید دارند در حالیکه دیگران پاداشی را برای خدمات اساسی و روابط همکارانه در نظر میگیرند. در جهت توسعهی پاسخگویی و پرتفوی راهبردهای بازاریابی رابطه مند باید بر ۵ زمینه زیر توجه ویژه شود:
- دستیابی به دادههایی در زمینه رابطهمندی
اطلاعات دقیق مشتری بنیانی برای استراتژیهای بازاریابی رابطه مند موفق را فراهم میآورد. برای مفید بودن، بانک دادهای شرکت باید فایلی از سوابق روابط مشتری، شناسایی تصمیمگیرندگان اصلی، خریدهای مجزای قبلی از طریق همهی خطهای محصول و فایل احتیاجات پتانسیل مشتریان را تهیه نماید. برای دستیابی به دادههای مشتریان و تبدیل این داده ها به اطلاعات با ارزش در جهت هدایت استراتژی، بازاریابان سازمانی به سرعت نرمافزار مدیریت ارتباط با مشتری را از طریق مراحلی مدنظر می دهند. دستهای از ابزارهای مدیریتی حسابداری که براساس وب طراحی شده اند در دسترس بازاریابان قرار میگیرد (اسماعیل پور و شهنیایی، ۱۳۸۹).
[۱] – Credibility
[۲] – Benevolence
[۳] – Affective commitment
[۴] – Temporal commitment
[۵] – Transaction- Specific Investments
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-06-08] [ 02:13:00 ب.ظ ]
|