پایان نامه تحریم اقتصادی بین المللی علیه ایران -حقوق بین الملل |
برای اینکه بخواهیم تعریفی از کلمه تحریم بدست دهیم باید تعاریف فنی و تشریحی را که از این عبارت میشود تفکیک کنیم در اینجا میخواهیم به تحریمهای اقتصادی بپردازیم که از مقررات تجاری مجزا است. مقررات تجاری محدودیتهایی است که دولتهای ملی بر تجارت بینالمللی اعمال میکنند بظاهر همان تاثیر تحریمهای اقتصادی را دارند اما اهداف دیگری را دنبال میکنند اینگونه محدودیتهای تجاری اهداف تعیین شده سیاست تجاری یک دولت است در حالی که در تعریف تحریمهای اقتصادی آن را چون ابزاری برای نیل به اهداف سیاست خارجی مطرح میکنند به همین دلیل دولت آمریکا در پیشبرد خارجیاش به تحریمهای اقتصادی روز افزون متوسل میشود.
افزون بر این، باید بین عبارت فنی «تحریمهای اقتصادی» پیچیده است زیرا برخی اهداف سیاست تجاری ممکن است با اهداف یا شیوهها و روشهایی که در برنامه تحریم اقتصادی بکار گرفته میشود شباهت پیدا کند. افزون بر این ممکن است برخی از شیوههای کاربردی تحریمهای اقتصادی وارد سیاست اقتصادی بینالمللی گردد. با وجود این بنظر میرسد که اهداف سیاست خارجی که از طریق اعمال تحریمهای اقتصادی دنبال میشوند خارج از سیاست عمومی اقتصادی باشد.[۱]
از نظر«باری آی. کارتر[۲]» تحریمهای اقتصادی به معنی تدابیر قهر آمیز اقتصادی علیه یک یا چند کشور برای ایجاد تغییر در سیاستهای آن کشور است و یا دست کم بازگو کنندهی نظریات یک کشور دربارهی این قبیل سیاستهای دیگران است.
در تعریفی از کتاب هافبوئر[۳] و شوت[۴] و الویت[۵] در خصوص تحریم اقتصادی آمده است به معنی بازپسگیری عمدی یا تهدید به بازپسگیری روابط معمول تجاری یا مالی از سوی یک دولت است.[۶]
البته در این تعاریف از تحریمهای اقتصادی از جمله تعرفهها و سهمیهها یا تضمین دسترسی به بازار یا تطبیق یا تزئینات تجاری شده است که با هدف اقتصادی در برقرار میشود. اینها عکسالعملی است به رفتار اقتصادی یک کشور، تحریمهای اقتصادی برای اهداف سیاست خارجی بکار گرفته میشود و هدف از آن تغییر رفتاری کشور هدف است.
عبارت «تحریمهای اقتصادی» به معنی اقدامات غیر نظامی آمریکا است که تاثیر نامطلوبی بر انتقال کالا خدمات یا داراییهای ما به یک کشور خارجی خاص ندارند و هدف از برقراری آن، یا مجازات آن کشور یا وارد ساختنی آن به تطبیق خود با اهداف سیاسی یا بیان ناخرسندی آمریکا از اقدامات و رفتارهای آن کشور است.[۷]
در واقع به عبارت سادهتر تحریمها یکی از انواع اقدامات غیرنظامی است که در ماده ۴۱ منشور ملل متحد به جهت اعمال فشار بر کشورهای ناقص صلح یا متجاوز پیشبینی شده است و عبارت است از منع صادرات یا واردات تمام یا بعضی از محصولات کالاهای مورد نیاز کشور تحت تحریم و ایجاد ممنوعیت از فعالیتها و محدودیت در آن کشورهاست.
تحریم اقتصادی اغلب به عنوان جایگزین جنگ و اعمال قوه قهریه تلقی میشود و شامل انواع روابط اقتصادی اعم از تجاری و مالی است و کشورهای مختلف از تحریمهای محدود اقتصادی برای مقاصد سیاسی خود علیه کشورهای هدف استفاده میکنند. ولی این نوع تحریم عموما کم اثر بوده است. تحریمهای همه جانبه از سوی سازمانهای بینالمللی نیز بندرت صورت گرفته است.
پایان نامه اجرای تحریمهای یکجانبه علیه ایران از دیدگاه حقوق بینالملل
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-06-12] [ 04:01:00 ب.ظ ]
|