عوامل مهم موفقیت در فرآیند پایش و کنترل ریسکها |
- عوامل مهم در فرآیند پایش و کنترل ریسکها عبارتند از: (سبزهپور، ۱۳۸۹)
-
- یکپارچه سازی پایش و کنترل ریسک با پایش و کنترل پروژه؛ برنامه مدیریت پروژه، از همان ابتدا باید در بردارنده اقدامات مورد نیاز برای پایش و کنترل ریسک های پروژه باشد. این اقدامات باید در ابتدا در چرخه برنامه ریزی پروزه گنجانده شوند.
- پایش مداوم شرایط فعال شدن ریسک؛ در برنامه ریزی پاسخ به ریسک شرایط ریسکها به صورت پیوسته و مداوم مورد بررسی قرار میگیرد.
- آگاهی از وضعیت ریسک؛ گزارش مدیرت ریسک باید یک آیتم همیشگی را تشکیل دهند تا اطمینان حاصل شود که همه اعضای تیم از مدیریت ریسک آگاه بوده و مدیریت ریسک بهصورت کامل با تصمیمات مدیریت پروژه یکپارچه است.
- ابزارها و تکنیک های پایش و کنترل ریسک
پایش و کنترل ریسک نیازمند تمرکز بر ابزارهایی است که از عوامل کلیدی موفقیت فعالیتهای مربوط به پیگیری ریسک، حمایت می کند. (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
- ارزیابی مجدد ریسک
- ممیزی ریسک
- تحلیل واریانس و تحلیل روند
- سنجش فنی عملکرد
- تحلیل ذخیره
- ارزیابی مجدد ریسک
ارزیابی مجدد ریسک یعنی شناسایی ریسکهای جدید و ارزیابی مجدد ریسکها با بهره گرفتن از فرآیندهایی که در بخشهای قبل به آن اشاره شد. ارزیابی مجدد ریسکها باید بهصورت منظم و دورهای زمانبندی شوند. در شکل ۲-۳۵ فرآیند ارزیابی ریسکها به صورت شماتیک نمایش داده شده است. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
شکل ۲-۳۷- فرآیند ارزیابی ریسک (سبزهپور، ۱۳۸۹) |
- ممیزی ریسکها
ممیزی ریسکها، اثربخشی پاسخ به ریسک ها را در رابطه با ریسکهای شناسایی شده و علل ریشهای آنها و نیز اثر بخشی فرآیند مدیریت ریسک را مورد آزمون قرار داده و مستندسازی می کند. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
- تحلیل واریانس و روند
با بهره گرفتن از دادههای عملکردی، روند اجرای پروژه باید مورد تحلیل قرار گیرد . خروجی این تحلیلها ممکن است انحرافات بالقوه پروژه را در زمان تکمّیل نسبت به اهداف زمانبندی و هزینه پیش بینی کند. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
- سنجش فنی عملکرد
این سنجش نیازمند تعریف اهداف قابل اندازه گیری از عملکرد فنی است تا بتوان نتایج واقعی را با اهداف مقایسه نمود. انحرافاتی از قبیل عملکرد زیادتر یا کمتر نسبت به برنامه در یک مایل استون خاص، به پیش بینی درجه موفقیت در دستیابی به اهداف محدوده، و نمایان کردن درجه ریسکهای فنی که پروژه با آن مواجه است، کمک کند. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
- تحلیل ذخیره
در طول اجرای پروژه ممکن است ریسکهایی همراه با اثرات مثبت و منفی روی ذخیره بودجه و زمان پروژه اتفاق بیفتند. تحلیل ذخیره در هر زمان به مقایسه مقدار بودجه احتیاطی باقیمانده نسبت به ریسک های باقیمانده پرداخته تا از کافی بودن ذخیره احتیاطی اطمینان حاصل کند. (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
- ثبت نتایج فرآیند پایش و کنترل ریسک
آخرین اقدام کنترلی از فرآیند پایش و کنترل ریسک، ثبت داده های واقعی برای استفاده آتی می باشد. این داده ها عبارتند از کلیه اطلاعات مربوطه به مدیریت ریسک از ابتدا تا انتهای پروژه. تعریف اینکه چه اطلاعاتی باید ثبت شوند و همین مکانیزم ثبت اطلاعات باید از قبل در برنامه مدیریت ریسک تعیین شده باشد.
این اطلاعات باید بهگونه ای فهرست بندی و بایگانی شوند که بازیابی آنها برای بررسی آسان در طول پروژه، مرحله اختتام و سایر پروژه ها و هر زمانی که نیاز به آنها احساس گردد، تسهیل شوند. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-02-31] [ 05:14:00 ب.ظ ]
|