پایان نامه ارزیابی کاربرد سیستم اطلاعات مدیریت در مدیریت منابع انسانی |
گیرد و نه همکاران (ص73).
یک سیستم اطلاعات منابع انسانی باید رویکردی یکپارچه برای جمع آوری، ذخیره، تحلیل و کنترل جریان اطلاعات منابع انسانی در داخل یک سازمان تعریف شود. شرمان، بوهلندر و اسنل[10] (1998) “سیستم اطلاعات منابع انسانی را سیستمیتعریف میکنند که اطلاعات جاری و دقیق برای مقاصد کنترل و تصمیم گیری فراهم کند” (ص 8). همچنین اسکارپلو و لدوینکا[11] (1988) “سیستم اطلاعات منابع انسانی را بخشی از سیستم اطلاعاتی سازمان میدانند که اطلاعات لازم را برای تصمیم گیری در امور منابع انسانی ارائه میدهد” (ص 714).
سیستمهای اطلاعات مدیریت نقش بسیار مهم و کلیدی در سازمانهای هزاره سوم دارند و یکی از عوامل مؤثر در بهبود نظام تصمیم گیری در سازمان وجود سیستمهای اطلاعاتی است که البته این نظامها باید دقیق، صحیح و بهنگام باشند. دانشگاهها و مراکز آموزش عالی به عنوان یکی از تأثیرگذارترین نهادهای جامعه از جمله سازمانهایی هستند که به اطلاعات دقیق، صحیح و به روز برای تصمیم گیریهای راهبردی نیاز دارند و از آنجا که منابع انسانی به عنوان یک عامل عمده استراتژیک در دانشگاهها محسوب میگردد، وجود یک سیستم اطلاعات منابع انسانی مناسب در دانشگاهها برای کمک به تصمیم گیریهای صحیح در زمینه مدیریت منابع انسانی ضروری میباشد. فعالیتهای کارمندیابی، استخدام، نگهداری، بهسازی نیروی انسانی، آموزش و ارزشیابی، برنامه ریزی نیروی انسانی و سایر اجزا سیستم مدیریت منابع انسانی، همگی نیاز به اطلاعات مناسب و در زمان صحیح خود دارند. در هر کدام از فعالیتهای موجود در مدیریت منابع انسانی، گردش دادهها و اطلاعات مخصوص خود وجود دارد و با افزایش حجم آنها و نوع نیاز مدیران در سطوح مختلف سازمان به اطلاعات مناسب، لزوم سازماندهی به این امر و ایجاد سیستم صحیح برای آن دارای اهمیت میگردد. همچنین مدیریت نیازمند اطلاعاتی به منظور پاسخگویی به سئوالات زیر است:
1- چه نیروی کاری برنامه استراتژیک سازمان را برآورده میسازد با چه مهارتها، دانش و تخصصی.
2- چه تعداد منابع انسانی و با چه کیفیتی در راستای تحقق برنامهها تشخیص داده شده اند.
3- منابع انسانی موجود سازمان چه وضعیتی دارند؟ به چه میزان نیازهای استراتژیک سازمانی را بر آورده میسازند.
4- سیستم اطلاعات مدیریت منابع انسانی از نظر برآوردن اطلاعات مدیران تا چه میزان کارایی دارد؟
متأسفانه در اکثر سازمانهای ما به اطلاعات منابع انسانی کمتر توجه میشود و به همین دلیل در مواقع لزوم اطلاعات مورد نیاز در بخشهای پرسنلی یا موجود نبوده یا به صورت غیر واقعی ارائه میشود همچنین امروزه مدیران به اهمیت اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی بیش از پیش پی برده اند و همواره بودجه ای را برای برقراری این سیستم در نظر میگیرند و مرتباً در صدد افزایش کارایی این سیستم و کاهش هزینهها میباشند. علاوه بر این یکی از سرمایه گذاریهای هزینه بر در سازمانهای امروزی سرمایه گذاری در سیستم اطلاعات مدیریت است که با هدف بهبود عملکرد سازمان و فرد انجام میشود. مسلماً چنین سرمایه گذاری ایجاب مینماید تا موفقیت آن مورد ارزیابی قرار گیرد، لکن از آنجا که دستیابی به معیارهای عینی برای ارزیابی سیستمهای اطلاعات چندان ساده نیست، یکی از شیوههای ارزیابی مدل ارزیابی استفاده کنندگان نسبت به تناسب تکنولوژی با وظایف است که به وسیله گودهیو[12] که یک دانشمند آمریکایی است در سال 1988 به عنوان شاخص ارزیابی سیستم اطلاعات در زمینه استفاده از اطلاعات کمیدر تصمیم گیریهای مدیریت پیشنهاد شده است که در این شیوه با استفاده از نظرات کاربران، سیستم اطلاعات مدیریت مورد ارزیابی قرار میگیرد و مبنای نظری این پژوهش نیز میباشد. بنابراین پژوهش حاضر درصدد ارزیابی میزان کاربرد سیستم اطلاعات مدیریت در مدیریت منابع انسانی دانشگاه اصفهان میباشد. این تحقیق میزان کاربست سیستم اطلاعات مدیریت در سازماندهی، جذب، توسعه، ارزشیابی و پاداشدهی، امور رفاهی و امور اداری و پرسنلی، منابع انسانی را مورد ارزیابی قرار داده است.
1 ـ 2 ـ اهمیت و ارزش تحقیق
انفجار اطلاعات را باید مهمترین حادثه صنعتی قرن بیستم دانست که عرصههای صنعت را تحت الشعاع قرار داده است. در دنیای رقابتی امروز، اطلاعات همتراز سرمایه و نیروی انسانی در شمار عوامل تولید و به عنوان مهمترین مزیت نسبی سازمانها محسوب میگردد. در همین راستا، سیستم اطلاعات مدیریت در کشورهای صنعتی از سالها پیش و در کشور ما در طی سالهای اخیر مورد توجه خاص مدیران قرار گرفته است. سیستم اطلاعات مدیریت نه تنها با حذف عملیات تکراری در واحدهای مختلف باعث تسهیل و تضمین صحت عملیات میگردند بلکه با در اختیار گذاشتن اطلاعات طبقه بندی شده و تحلیلی، مدیران عالی را در برنامه ریزی و اتخاذ تصمیم مناسب و به موقع پشتیبانی میکند. علاوه بر این اهمیت منابع انسانی به عنوان یک منبع با ارزش در سازمانها روز به روز بیشتر میگردد تا جایی که میرسپاسی (1385) معتقد است که “مؤثرترین راه به دست آوردن مزیت رقابتی در شرایط فعلی کارآمدتر کردن کارکنان سازمانها میباشد و این مهم جزء با اعمال مدیریت استراتژیک در قلمرو مدیریت منابع انسانی امکان پذیر نخواهد بود” (ص2).
در دانشگاهها که به عنوان یکی از نهادهای دولتـی تأثیرگذار بر جامعه اهمیتشـان بیش از پیش آشکار گردیـده اسـت،
نقش و اهمیت و جایگاه ویژه مدیریت منابع انسانی آشکار و مشخص است. یکی از ابزارهای مهم در نظام مدیریت منابع انسانی، به ویژه در سازمانهای بزرگ، سیستم اطلاعات مدیریت منابع انسانی میباشد؛ این سیستم اطلاعاتی قادر است تا با استفاده از پایگاه دادهها در رابطه با نیروی انسانی سازمان، اطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم گیری مدیران میانی و ارشد سازمان در رابطه با مدیریت منابع انسانی فراهم سازد. همچنین میرسپاسی (1385) اظهار میدارد “گسترش فعالیتها و وظایف مدیران در قلمروی مدیریت منابع انسانی ایجاد سیستمهای اطلاعات منابع انسانی و به روز نگهداشتن اطلاعات این سیستم را در سازمانهای بزرگ ضروری ساخته است” (ص 72). در دنیای پیچیده و فرامدرن امروزی نقش سیستمهای اطلاعات مدیریت و تأثیر انکارناپذیر آن بر جامعه و سازمانها بر کسی پوشیده نیست. سازمانهای آموزشی و دانشگاهها نیز از این امر مستثنی نیستند و به اطلاعاتی دقیق، صحیح و به روز نیاز دارند تا بر مبنای آن بتوانند تصمیماتی بخردانه و درست بگیرند.
اهمیت اطلاعات (شاهنگیان، 1365) در سالهای اخیر به طور فزاینده ای مورد توجه و تأکید قرار گرفته است. امروزه بسیاری از صاحبنظران علم مدیریت و اطلاعات، پیشرفتهای سریع چند دهه اخیر را مدیون تکنولوژی الکترونیکی و ارتباطی میدانند و از اطلاعات به عنوان یکی از منابع مهم مانند سایر منابع یاد میکنند و معتقدند همانطور که نیروی انسانی، پول و مواد و ماشین آلات توسط مدیران اداره میشود، اطلاعات نیز همان الگو را دنبال میکند. به علت
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-06-06] [ 05:31:00 ب.ظ ]
|