تاثیر دوره تصدیگری حسابرس بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی |
تجدید ارائه صورتهای مالی
حسابرسی اغلب جزء لاینفک انتقال اطلاعات حسابداری به شمار میآید و در نتیجه بازتاب با اهمیتی در شناسایی و اندازهگیری این اطلاعات دارد. گسترش روز افزون جوامع و پیچیدگی مسائل خاص آنها، افزایش نیاز به اطلاعات اقتصادی مربوط و در نتیجه افزایش تقاضا برای وجود سیستم ها و فرایندهایی که فراهم کننده چنین اطلاعاتی هستند را ایجاد کرده است. همین عوامل موجب افزایش و گسترش نیاز به حسابرسی به عنوان قسمتی از کل فرایند انتقال اطلاعات شده است. حسابرسی با تاکید بر اثربخشی عملیات موجب صرفهجویی در هزینه میشود و زیانهای ناشی از اشتباهات را کاهش میدهد (مجتهد زاده۱۳۷۶). نقش حسابرسی درکاهش تحریفات نه تنهابرای پژوهشهای حسابرسی اساسی است،بلکه دارای پیامدهای عملی عمیقی است.کمیسیون بورس واوراق بهادار به تجدید ارائه به عنوان “قابل رویتترین شاخص حسابداری نادرست” توجه میکند. بارسواییهای حسابداری دراواخردهه ۱۹۹۰ واوایل سال ۲۰۰۰،قانونگذارها، کیفیت حسابرسی را زیر سوال بردند (شرودر، ۲۰۰۱)[۱].درایران پژوهشهای بسیاری در زمینه کیفیت حسابرسی صورت گرفته است از جمله این پژوهشها میتوان به تاثیر کیفیت حسابرسی بر قابلیت پیش بینیکنندگی سود (هشی و احمدی۱۳۸۸) و یا تاثیر گزارش حسابرسی بر کیفیت گزارشگری مالی (اعتمادی و موسوی شیری۱۳۷۸) و یا تاثیر کیفیت حسابرسی بر مدیریت سود(سجادی۱۳۸۹) اشاره کرد، اما تاکنون هیچکدام تاثیر کیفیت حسابرسی را بر احتمال تجدید ارائهها بررسی نکردهاند. با وجود این که پیامدهای سیاسی این موضوع با اهمیت است، در خصوص این موضوع که افزایش کیفیت حسابرسی، احتمال تحریف با اهمیت و متعاقب آن احتمال تجدید ارائهها را کاهش میدهد شواهد تجربی اندکی وجود دارد.
۱-۴- اهداف تحقیق
هدف کلی :
بررسی عوامل موثر کیفیت حسابرسی در دوره جاری، بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی در دورههای آتی
اهداف فرعی:
- بررسی تاثیر اندازه موسسه حسابرسی بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی
- بررسی تاثیر دوره تصدیگری حسابرس بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی
- بررسی تاثیر تخصص حسابرس در صنعت بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی
۱-۵- سئوالات و فرضیه های تحقیق
۱-۵-۱-سئوالات تحقیق
سوال اصلی:
- کیفیت حسابرسی در دوره جاری چه تاثیری بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی در دورههای آتی دارد؟
سوالات فرعی:
- اندازه موسسه حسابرسی در دوره جاری چه تاثیری بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی در دورههای آتی دارد؟
- دوره تصدیگری حسابرس در دوره جاری چه تاثیری بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی در دورههای آتی دارد؟
- تخصص حسابرس در دوره جاری چه تاثیری بر احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی در دورههای آتی دارد؟
۱-۵-۲- فرضیه های تحقیق
فرضیه اصلی : افزایش کیفیت حسابرسی در دوره جاری، احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی در دورههای آتی را کاهش میدهد.
فرضیه فرعی اول : طول دوره تصدیگری حسابرس با احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی رابطه منفی دارد.
فرضیه فرعی دوم: تخصص صنعت حسابرس با احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی رابطه منفی دارد.
فرضیه فرعی سوم : اندازه حسابرس با احتمال تجدید ارائه صورتهای مالی رابطه منفی دارد.
۱-۶- جامعه و نمونه آماری پژوهش
جامعه آماری این پژوهش ، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. علت انتخاب جامعه آماری امکان دسترسی به داده های موجود در صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است. در این پژوهش نمونه مورد مطالعه از طریق روش حذفی سیستماتیک از جامعه آماری انتخاب خواهد شد ، به این ترتیب که نمونه آماری متشکل از کلیه شرکت های موجود در جامعه آماری است که حائز معیارهای زیر باشند :
- پایان سال مالی آنها ۲۹ اسفند باشد و در طول دوره پژوهش تغییر دوره مالی نداشته باشند.
- جزء شرکتهای فعال در حوزه فعالیت های مالی ، از جمله شرکت های سرمایه گذاری ، بانک ها ، بیمه ها و موسسات مالی نباشند.
- داده های مورد نیاز برای محاسبه متغیرهای تحقیق در طول دوره تحقیق برای دوره زمانی این پژوهش سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۸ می باشد.
- در طول یک سال مالی بیش از ۶ ماه توقف معاملاتی نداشته باشند.
۱-۷- قلمرو تحقیق
۱-۷-۱- قلمرو زمانی:
دوره زمانی این تحقیق از سال۱۳۸۱ تا سال ۱۳۹۰ میباشد. باتوجه به اینکه تجدید ارائه صورتهای مالی به طور متوسط در دورهای دو ساله پس از دوره گزارشگری مالی رخ میدهد لوبو و ژائو (۲۰۱۳). دادههای مربوط به تجدید ارائه برای سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۰ جمعآوری خواهد شد. به این ترتیب، دادههای جمعآوری شده امکان برآورد مدلهای لوجستیک را با ۸ دوره مالی متوالی فراهم میآورد.
۱-۷-۲- قلمرو مکانی:
قلمرو مکانی این تحقیق شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
۱-۸- تعاریف مفاهیم و واژگان عملیاتی:
کیفیت حسابرسی: ارزیابی (استنباط) بازار از احتمال این که حسابرس، در وهله نخست موارد تحریفات با اهمیت در صورتهای مالی یا سیستم حسابداری صاحبکار را کشف کند و پس از آن تحریف با اهمیت کشف شده را گزارش دهد (دی آنجلو، ۱۹۸۱)[۲]. در این تحقیق کیفیت حسابرسی را از طریق سه معیار: (۱) تخصص حسابرس در صنعت، (۲) اندازه حسابرس، (۳) دوره تصدی گری حسابرسی، میسنجیم.
- دوره تصدیگری حسابرسی: مدت زمان رابطه موسسه حسابرسی با صاحبکار است.که بطور بالقوه از تواناییهای فنی حسابرس برای شناسایی تحریفهای موجود در گزارشهای مالی و بیطرفی حسابرس در اصلاح و گزارشگری این تحریفها تاثیر میپذیرد. این متغیر از طریق لگاریتم تعداد سالهایی که صاحبکار توسط یک موسسه حسابرسی، حسابرسی شده است اندازهگیری میشود (لوبو و ژائو، ۲۰۱۳)[۳]. اغلب تحقیقات انجام شده در این حوزه نشان دادهاند که دوره تصدیگری طولانیتر میتواند نشان دهنده کیفیت بالاتر حسابرسی باشد (وودلند و رینولد۲۰۰۳)[۴].
- تخصص حسابرس در صنعت: شامل بوجود آوردن افکار سازنده به منظور کمک (خلق ارزش افزوده) به صاحبکاران، همچنین فراهم کردن دیدگاهها و یا راهکارهای تازه برای برخی از موضوعاتی می شود که صاحبکاران در صنایع مربوط به خود با آن رو به رو میشوند (کند ۲۰۰۸)[۵]. در این پژوهش تخصصص حسابرس در صنعت، براساس رویکرد سهم بازار ارزیابی میشود. چرا که این رویکرد در ایران قابل اجراتر است. بر اساس این رویکرد، هنگامی حسابرس متخصص در یک صنعت در نظر گرفته میشود که نسبت به رقبای خود سهم بیشتری از صاحبکاران فعال در آن صنعت را به خود اختصاص داده باشد (اعتمادی و همکاران ۱۳۸۸). در این رویکرد سهم بازار از طریق تقسیم فروش کلی صاحبکار موسسه در هر صنعت بر کل فروش های آن صنعت بدست می آید (رومانوس و همکاران۲۰۰۸ )[۶].
- اندازه حسابرس: بر اساس نظریههای موجود در این زمینه موسسات حسابرسی بزرگ به واسطه استقلال بیشتر و استفاده از تخصصهای متنوعتر و مطلوبتر، از توانایی بالاتری در ارائه خدمات حسابرسی برخوردارند (دیآنجلو، ۱۹۸۱). در این پژوهش، موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی در زمره حسابرسی کوچک (موسسات حسابرسی کوچک) و سازمان حسابرسی به دلیل کارکنان زیاد و قدمت بیشتر در زمره حسابرس بزرگ قرار میگیرد (حساس یگانه و آذین فر۱۳۸۹)
تجدید ارائه صورتهای مالی: ارائه مجدد صورتهای مالی سنوات گذشته که طبق اصول پذیرفته شده حسابداری، به دلیل، تغییر در رویه حسابداری و اصلاح اشتباهات حسابداری، صورت میگیرد (کاظمی۱۳۹۰). در این تحقیق تعریف تجدید ارائه صورتهای مالی شامل موارد زیر نمیشود:
- تجدید ارائههای فصلی
- تجدید ارائههای در جهت حفظ ثبات رویه، متعاقب بکارگیری یک استاندارد جدید حسابداری.
تجدید ارائههای ناشی از تغییر پایان سال مالی شرکتها
۱-۹– ساختار تحقیق
در فصل اول کلیات تحقیق ارائه شد. مقدمه، بیان مسأله، اهمیت و ضرورت انجام تحقیق، قلمرو تحقیق، فرضیهها و تعریف عملیاتی متغیرها، مورد بررسی قرار گرفت.
در فصل دوم ضمن بیان مقدمه، مفاهیم نظری تحقیق تشریح و تبیین میشود. در ادامه با مروری بر ادبیات تحقیق، پژوهشهایی که پیرامون موضوع تحقیق صورت گرفته است، مورد بررسی قرار میگیرد.
در فصل سوم ابتدا جامعه و نمونه آماری پژوهش و ابزار گردآوریو تجزیه و تحلیل دادهها، قلمرو تحقیق تشریح میگردد. سپس به بیان روش انجام تحقیق، پرداخته و در نهایت روش گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل داده ها ارائه میگردد.
فصل چهارم به تجزیه و تحلیل نتایج اختصاص یافته است. چگونگی طبقه بندی اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنها از طریق بکارگیری روشها و مدلهای آماری مورد استفاده، اشاره شده و در نهایت نتایج آزمون فرضیهها ارائه میشود.
در فصل پنجم خلاصه تحقیق بیان میشود و نتیجهگیری و بررسی تطبیقی یافتهها ارائه میگردد. در پایان این بخش محدودیتهای تحقیق، پیشنهادها و زمینه های تحقیقات آتی ارائه میشود. پیوستهای تحقیق شامل اطلاعات استفاده شده، منابع مآخذ و سایر جداول پیوست میباشد.
[۱] Schroder
[۲]De Angelo
[۳]Lobo ,Zhao
[۴] Woodland and Reynolds
[۵]Kend
[۶]Romanusand Maher and Fleming
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-06-11] [ 05:58:00 ب.ظ ]
|