دانلود پایان نامه دلایل وفاداری مشتریان |
(Soderlund, 2006)، مهمترین دلایل وفاداری مشتریان را در قالب ۶ دلیل بیان کرده است که شامل:
- مشتریان ممکن است گزینه خوب دیگری نداشته باشند.
- ممکن است آنها تفاوت بین گزینهها را ندانند، بنابراین گزینه خود را تغییر ندهند.
- ریسکپذیر نباشند.
- ممکن است هدایت کردن هزینهها بیشتر از دریافت ارزشی باشد که به انتخاب بعدی برود.
- محصولات و خدمات قابل تمایز نباشند یا اینکه عرضه کننده واحد داشته باشند.
- ممکن است سازمانها دارای برنامه های وفاداری برای تشویق به تکرار خرید یا استفاده از خدمات باشند.
- تحویل درست و به موقع (پاکدل و همکاران، ۱۳۹۰).
- داشتن موجودی انبار
- دقت صورت حسابها
- اطلاعاتی که برای مشتری با مشتریان تأمین می کنید
- پاسخ دهی به درخواستها و سوالات مشتریان
۲-۴-۴- پیوستار وفاداری
وفاداری بصورت پیوستار از سطح وفاداری کامل تا بی تفاوتی کامل گسترده است. فرض کنید چهار محصول الف، ب، ج، د، ه در بازار وجود داشته باشد.
- مشتریان بسیار وفادار: مشتریانی که در تمام اوقات یک محصول را میخرند: الف، الف، الف، الف، الف، نشان دهنده این نوع وفاداری است.
- مشتریان وفادار نسبی یا موقت: مصرف کنندگانی که به دو یا سه محصول وفادار میمانند. الف، الف، ب، ب، الف، ب نشان دهنده این نوع رفتار خرید است.
- وفاداری بیثبات: مصرفکنندگانی که پس از چندبار خرید از یک مارک، مارک دیگر را بصورت مستمر خریداری مینمایند. یعنی بصورت: الف، الف، الف، ب، ب، ب.
- بی وفا: مصرفکنندگانی که نسبت به یک مارک وفاداری ندارند و خرید آنها بصورت الف، ب، ج، د، ه می باشد (Shang et al, 2006).
به وفاداری مشتریان وفادار، در سطح اول، وفاداری تقسیم نشده نیز گفته می شود. همچنین وفاداری نسبی به وفاداری تقسیم شده نیز شهرت دارد. در شکل زیر این پیوستار نمایش داده شده است.
شکل (۲-۱۱) پیوستار وفاداری (منبع: Shang et al, 2006)
۲-۴-۵- برداشت های موجود از مفهوم وفاداری
شکل (۲-۱۲) ۶ برداشت متفاوت از وفاداری را نشان میدهد که عبارتند از:
t حالت ۱: برداشتی را نشان میدهد که در آن رضایت و وفاداری مشتری، هر دو پاسخی برای یک سؤال تلقی شده اند.
t حالت ۲: نشان میدهد که رضایت مشتری، هسته و مرکز ثقل مفهوم وفاداری مشتری است و وفاداری مشتری، توسط رضایت مشتری حفظ میگردد.
t حالت ۳: عنوان می شود که رضایت مشتری نباید به عنوان هسته و مرکز ثقل وفاداری مشتری تلقی گردد، بلکه باید فقط به عنوان جزئی از آن مطرح شود (Taylor et al, 2004)
t حالت ۴: نشان میدهد که وفاداری مشتری، درست مثل رضایت مشتری جزئی از یک مفهوم فراگیرتر به عنوان وفاداری همه جانبه باشد.
t حالت ۵: عنوان میگردد که بخشی از مفهوم رضایت مشتری در مفهوم وفاداری مشتری قرار دارد، و لیکن رضایت مشتری به عنوان یک عامل کلیدی در دستیابی به همه جوانب وفاداری تلقی نمی شود.
t حالت ۶: عنوان شده است که رضات مشتری پایه های فرآیندی را شکل میدهد که در نهایت منجر به وفاداری میشود (حقیقی کفاش و اکبری، ۱۳۹۰؛ حیدرزاده و همکاران، ۱۳۹۰).
شکل (۲-۱۲) حالتهای ششگانه وفاداری (منبع: حقیقی کفاش و اکبری، ۱۳۹۰)
۲-۴-۶- شاخص های سنجش وفاداری مشتریان
این شاخصها دو دسته به شرح ذیل میباشند.
۲-۴-۶-۱- رابطه بین رضایت و وفاداری
نظر به اینکه بین وفاداری مشتریان و رضایتمندی آنها رابطه مثبت و قوی برقرار است و رضایت، پیش نیازی برای وفاداری شمرده شده است از سویی دیگر، تعدادی از مشتریانی که بر رضایت خود تأکید دارند، هنوز تمایل به استفاده از خدمات رقبا داشته و مشتریان ناراضی هم هرازگاهی به استفاده از خدمات ادامه می دهند؛ به هر حال مشتریانی که خیلی راضی هستند، تمایل بسیار کمی برای استفاده از سایر محصولات بازار دارند. رضایتمندی مشتریان کافی نیست و چنانچه یک مشتری مجدداً برای خرید بازنگردد، چه ضررهایی متوجه سازمان میشود (Sanzo et al, 2007). مشتریانی که راضی یا خیلی راضیاند به دلایلی، دیگر برای خرید مجدد محصولات مراجعه نکرده اند و ۴۰ درصد این افراد همزمان از محصولات سایر عرضهکنندگان نیز استفاده می کردهاند (Sahoo & Hvias, 2007).
۲-۴-۶-۲- آزمون اسید[۱]
آزمون اسید وفاداری، شامل دستهای از پژوهشها است که وفاداری مشتریان، کارکنان و تأمینکنندگان و دیگر ذینفعان را به درستی میسنجد و تکمیلکننده روشهای دیگر است (Gee et al, 2008). این آزمون وفاداری، یک پرسش بنیادین مطرح می کند: «آیا این سازمان شایسته وفاداری من است؟».
پاسخ به این پرسش تفاوت میان سازمانهای گوناگون را آشکار میسازد. در یک پژوهش نتایج چنین بوده اند:
در شرکتهای سرآمد وفاداری، ۷۰ تا ۷۵ درصد کارکنان پاسخ مثبت دادهاند. اما در طیف گستردهای از شرکتهای دیگر آمریکایی پاسخ مثبت ۴۵ درصد و منفی ۲۳ درصد بوده است. دلیل عمده این تفاوت به وجود رهبران بر میگردد که خود به اصل وفاداری سخت پایبند هستند. از میان ۱۰۵۷ نفری که مورد پرسش قرار گرفتند ۶۳ درصد از کسانی که پاسخ مثبت دادهاند در شرکتهای سرآمد وفاداری شاغل بوده اند و رهبران خود را انسانهای کاملی به حساب میآورند. از ۴۴۴ نفری که مدیران و رهبران خود را انسانهای کاملی به حساب نمیآوردند، تنها ۱۹ درصد سازمان را لایق وفاداری دانسته بودند (حمیدی زاده و غمخواری، ۱۳۸۸).
۲-۴- ۷- عوامل مؤثر بر وفاداری مشتری و مدلهای وفاداری
شرکتها به منظور کسب رضایت مشتریان وفادار لازم است از انتظارات آنها فراتر روند؛ در غیر اینصورت ممکن است مشتریان به عرضهکننده دیگری متمایل شده و احتمالاً براساس کیفیت محصولات و خدمات که از رقبا دریافت کردهاند، بتوانند باعث تغییر نظر دیگر مشتریان گردند. با همه اینها، فراتر رفتن از انتظارات مشتری نشان دهنده تمام ابعاد وفاداری نمیباشد (Banasiewicz, 2005). از اینرو با مطالعه پیشینه و مطالعات انجام شده در رابطه با وفاداری در اینجا عوامل مؤثر بر وفاداری مشتریان را در قالب مدلهای متفاوتی ارائه کردهایم.
۲-۴-۷-۱- مدل زی اوها[۲]
تاکنون مدلهای مختلفی به منظور مطالعه وفاداری مشتریان در مباحث بازاریابی مطرح شده است برای مثال (Zhaohua et al, 2010)، در مقالهای با عنوان «درک وفاداری و رضایت مشتری» مدلی را ارائه می دهند که در آن عواملی مانند اعتماد، کیفیت، کیفیت خدمات، ارزش درک شده (کارکردی، احساسی، اجتماعی و مالی) و هزینه های تغییر را به عنوان عوامل اثرگذار در وفاداری و رضایت مشتری معرفی می کنند.
شکل (۲-۱۳) مدل عوامل اثرگذار بر وفاداری مشتریان (منبع: Zhaohua et al, 2010)
۲-۴-۷-۲- مدل سید جوادین
شکل (۲-۱۴) مدل وفاداری مشتری (منبع: سیدجوادین و همکاران، ۱۳۸۹)
سازههای این مدل عبارتند از:
t رضایتمندی: این متغیر از سایر مفاهیم مانند کیفیت، وفاداری و نگرش متفاوت است و در ادبیات به داشتن اثر مستقیم بر وفاداری مشتری و رفتارها و مقاصد خرید مجدد فرضیه سازی شده است.
t ارزش: اصطلاح ارزش مفهومی پیچیده برای بازاریابان تلقی میشود. بر سر ادراک ارزش در ادبیات بازاریابی توافق کمی وجود دارد مانند ارزش کیفیت خدمت، ارزش فداکاری. بعضی از ادراکات بر نسبت بر آنچه که در داد و ستد بازاریابی دریافت میشود در مقابل آنچه که پرداخت میشود دلالت دارد (Anderson & Laseng, 1997).
t مقاومت در برابر تغییر: در بسیاری از پژوهشها مقاومت در برابر تغییر را مقدمهای برای وفاداری دانسته اند.
t ارزش ویژه برند: ارزش ویژه برند عبارت است از: مجموعه ای از داراییها و متعلقات مرتبط با برند مانند نام و سمبل، که ارزش به وجود آمده از محصول یا خدمت را برای یک بنگاه اقتصادی و یا مشتریان بنگاه اقتصادی را اضافه می کند و یا کاهش میدهد. مشتریان به یک محصول با علامت تجاری در مقایسه با محصولی که بدون علامت تجاری عرضه میشود، پاسخ مطلوبتری می دهند که وفاداری مشتری را افزایش میدهد (Ehigie & Taylor, 2009).
t اعتماد: انتظاراتی که درون جامعهای با خصوصیات قانونمداری، صداقت و رفتاری مبتنی بر تشریک مساعی، بر مبنای هنجارهای تسهیم شده رایج بین اعضای آن جامعه به وجود آمده است، را اعتماد تعریف می کنند. به عبارت دیگر اعتماد تمایلی به تکیه کردن به یک شریک تجاری مطمئن در ادبیات بازاریابی تعریف میشود. لذا اعتماد پیشینه و مقدمهای برای تعهد است (Ball et al, 2004).
t احساسات: تحقیقات نشان میدهد که ارزیابیهای مشتریان از خدمات، همبستگی بالایی با احساسات بروز کرده از آنها در طول تعاملشان داشته است. همچنین احساس می تواند بر نگرشهای مصرف کننده حتی در نبود باور و اعتقاد به محصول تأثیرگذار باشد. به طور کلی احساسات در تمام مسائل بازاریابی حضور دارد، که از طریق واکنشهای غیرمستقیم به درخواستهای ترغیبی تشویقی، اندازه گیری اثرات محرکهای بازاریابی، ظهور رفتارهای هدف – محور، و ارزیابی رفاه مصرف کننده قابل شناسایی است. با این وجود، نقش احساسات در تعاملات و روابط بازاریابی به وسیله بازاریابان نادیده گرفته شده است.
[۱] – The Acid Test
[۲] – Zhaohua
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-06-08] [ 02:11:00 ب.ظ ]
|