" فایل های دانشگاهی- ۲-۲-۱۴- سودمندی اطلاعات مربوط به جریان وجوه نقد – 8 " |
“
۲-۲-۱۱- گزارش جریانهای نقدی یا گزارشگری سود
از یک دیدگاه جریانهای نقدی معیار بهتری از عملکرد نسبت به سود شرکت هستند زیرا می توانند تعهدات جاری را بهوسیله شناسایی افزایش درآمد (فروش نسیه) یا به تأخیر انداختن شناسایی هزینه (ذخیره کاهش برای مطالبات) دستکاری کنند ( شیانحو[۱۶] ،۲۰۰۴ ).
تئوری حسابداری به سود بهعنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد نگاه میکند، در طی یک دوره معین اطلاعات جریانهای نقدی می تواند جزئیات بیشتری ارائه نماید و در نتیجه ارزیابی معنی داری از عملکرد ارائه میدهد اما اگر به جریانهای نقدی بهتنهایی بهعنوان نشانگر عملکرد نگاه شود گمراه کننده خواهد بود. اگر چه برای محاسبه سود و خالص جریانهای نقدی از وقایع و اطلاعات مشابهی استفاده می شود اما آنها نمی توانند جایگزین یکدیگر شوند (بنایی، ۱۳۷۵).
ایجینتن[۱۷] میگوید: این یک امر بدیهی است که شرکتهای ورشکسته وجوه نقد کافی ندارند بنابرین صورت جریانهای نقدی اینگونه مؤسسات کمبود وجه نقد را افشا می کند. اما عکس این صادق نمی باشد یعنی موسساتی که دارای وجه نقد هستند الزاماًً شرکتهای ورشکسته نیستند. او به وضعیت شرکت روگال (Rogal) در بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۸۱ اشاره می کند که جریانهای نقدی منفی را نشان میداد اما ورشکسته نشد (بنایی، ۱۳۷۵).
۲-۲-۱۲- مزایای صورت جریان وجوهنقد
هیئت استانداردهای حسابداری مالی در بیانیه شماره ۵ مفاهیم حسابداری ویژگیهای مثبت صورت جریان وجوه نقد را به شرح زیر بیان کردهاست:
صورت جریان وجوه نقد اطلاعات سودمندی را در مورد فعالیتهای بنگاه در تحصیل وجه نقد از طریق عملیات جاری به منظور بازپرداخت بدهیها، تقسیم سود یا سرمایه گذاری مجدد به منظور حفظ یا توسعه ظرفیت عملیاتی، در مورد فعالیتهای تأمین مالی چه از طریق استقراض و چه از طریق صاحبان سرمایه و همچنین در مورد فعالیتهای سرمایه گذاری یا پرداختهای نقدی ارائه می کند. استفادههای مهم از اطلاعات مربوط به دریافتها و پرداختهای نقدی جاری به منظور کمک کردن در دستیابی به عواملی همچون نقدینگی بنگاه، انعطافپذیری مالی، سودآوری و ریسک است (استانداردهای حسابداری مالی ۱۹۸۴).
مزایای استفاده از صورت جریان وجوه نقد موارد زیر میباشد (دیفوند و همکاران[۱۸]، ۲۰۰۳):
۱- تعیین اطلاعات بازخورد جریانهای نقدی واقعی
۲- کمک به تعیین رابطه بین سود و جریانهای نقدی
۳- تهیه اطلاعات در مورد کیفیت سود
۴- بهبود قابلیت مقایسه اطلاعات در گزارشگری مالی
۵- کمک به ارزیابی انعطافپذیری و قابلیت تبدیل دارایی ها به وجوه نقد
۶- کمک به پیش بینی جریانهای نقدی آتی
۲-۲-۱۳- انتقادهای وارده بر صورت جریان وجوه نقد
به نظر مانتر[۱۹](۱۹۹۰)، طبقه بندی صورت جریان وجوه نقد براساس طبقه بندی ترازنامه و روشهای شناسایی اقلام در صورت سود و زیان است.
از نظر نورنبرگ[۲۰](۱۹۹۳)، طبقه بندی صورت جریان وجوه نقد به سه بخش عملیاتی، سرمایه گذاری و تأمین مالی منطبق با متون مدیریت مالی بوده و فرض شده است که این طبقه بندی می تواند اطلاعات سودمند را در مورد تصمیمها فراهم کند. با وجود انطباق ساختار کلی جریان وجوه نقد با متون مدیریت مالی، طبقه بندی بهره سود سهام دریافتنی و بهره پرداختنی در صورت جریان وجوه نقد منطبق با این متون نیست. این اقلام در صورت جریان وجوه نقد بهترتیب تحت عنوان جریانهای نقدی ورودی و خروجی ناشی از فعالیتهای عملیاتی منعکس می شود، لیکن در متون مدیریت مالی بهره و سود سهام دریافتی بهعنوان فعالیتهای سرمایه گذاری و بهره پرداختنی بهعنوان فعالیتهای تأمین مالی تلقی می شود.
۲-۲-۱۴- سودمندی اطلاعات مربوط به جریان وجوه نقد
روند جریان وجوه نقد طی یک دوره چند ساله امکان ارزیابی انعطافپذیری مالی و همچنین ارزیابی وضعیت تداوم فعالیت واحد تجاری را فراهم میآورد. مقصود از انعطافپذیری مالی، توان تغییر مبلغ و زمانبندی جریان وجوه نقد به گونه ای است که واحد انتفاعی قادر باشد نسبت به نیازها و فرصتهای غیرمنتظره واکنش نشان دهد. بهبیان دیگر انعطافپذیری مالی را میتوان قابلیت تطبیق واحد انتفاعی با تغییرات مساعد و نامساعد در شرایط عملیاتی توصیف کرد. مثلاً یک واحد انتفاعی که قادر است سرمایه خود را افزایش دهد، برخی از دارایی های عملیاتی خود را به فروش رساند و ورود وجه نقد خود را از طریق بالابردن کارایی و کاهش هزینه ها افزایش دهد، از لحاظ مالی انعطافپذیر است. سلامت در جریان وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی، مبنای سایر موارد عمده صورت جریان وجوه نقد را فراهم میآورد و حاکی از انعطافپذیری مالی است.
برعکس، هنگامی که تغییر در شرایط عملیاتی جنبه منفی دارد، انعطافپذیری مالی می تواند از لحاظ دوام و بقا واحد انتفاعی حیاتی باشد. چنانچه خالص ورود وجه نقد ناشی فعالیتهای عملیاتی سیر نزولی داشته باشد و نقدینگی واحد تجاری کاهش یابد می تواند نشانهای از مشکلات قریبالوقوع برای واحد انتفاعی باشد. توان واحد تجاری در واریز به موقع بدهیها می تواند بر انعطافپذیری مالی آن واحد انتفاعی مبتنی باشد. اطلاعات در مورد جریان نقد در گذشته و نقدینگی دارایی ها و بدهیها می تواند در ارزیابی انعطافپذیری مالی سودمند واقع شود. علاوه بر این اطلاعات جریان وجوه نقد می تواند در ارزیابی کیفیت سودآوری واحد انتفاعی نیز سودمند واقع شود. هر قدر همبستگی بین سود و جریان وجوه نقد مرتبط با آن بیشتر باشد، کیفیت سودآوری نیز بالاتر خواهد رفت.
مزایای دیگری که میتوان برای صورت جریانهای نقدی برشمرد به شرح زیر است (وفادار و بحرینی، ۱۳۸۲):
-
- بقای مداوم و رشد یک واحد تجاری به توانایی آن در تحصیل و ایجاد وجه نقد بستگی دارد که این موضوع مهم را از تنها صورت جریان وجوه نقد می تواند گزارش کند.
-
- برخلاف صورت سود و زیان که مبتنی بر فرض تعهدی و سایر مفاهیم و میثاقهای حسابداری بوده درک آن غالبآً دشوار است، صورت جریان وجوه نقد بهسادگی قابل فهم میباشد.
- بستانکاران واحد تجاری به توانایی در بازپرداخت بهموقع بدهیهایش بیش از سودآوری آن علاقه نشان میدهد.
۲-۲-۱۵- درماندگی مالی
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 11:35:00 ق.ظ ]
|