پایان نامه بررسی رابطه بین راهبردهای کاریابی و تیپ های شخصیت دانشجویان دانشگاه اصفهان |
بین صحبت افراد مختلف، گاه شنیده میشود که میگویند: برای افراد جامعه کار وجود ندارد(صالحی،1384). عدهای نیز این گونه بیان کردهاند که در جامعهی ما کار به اندازهی کافی وجود دارد، اما افراد جویای کار، راهبرد و شیوهی درستی برای یافتن شغل و کار در پیش نمیگیرند)اردهه و اردهه،1384).
در پیش گرفتن راهبردهای نادرست برای کاریابی میتواند به علت عدم آگاهی افراد، آموزشهای نادرست خانواده و مدرسه و عدم مهارت افراد باشد. صرف نظر از این که علت به کارگیری راهبردهای ناصحیح چیست، آن چه مهمتر و ضروریتر به نظر میرسد این است که راهبردهای کاریابی در هر دو صورت)چه کار به اندازهی کافی وجود داشته باشد و افراد راهبرد درست به کار نبرند و چه این که کار در جامعه محدود باشد) برای افراد جامعه مورد نیاز و اساسی هستند)سوکی نیک، بندات و رافمن[1]، ترجمه فرجی،1383).
با توجه به نیاز افراد جامعه به استفاده از راهبردهای کاریابی ، بررسی عوامل موثر بر انتخاب راهبردهای کاریابی که افراد برای کاریابی از آن استفاده می نمایند بسیار ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش تاثیر شخصیت بر انتخاب راهبردهای کاریابی بررسی شده است.
1-2 شرح و بیان مساله پژوهشی
اشتغال موجب بقای جامعه میگردد و در اعتلای حیات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه نقش مهمی دارد(شفیع آبادی، 1378، درودی،1384). بسیاری از نیازهای انسان مثل نیازهای جسمی، روانی واجتماعی از طریق اشتغال برآورده میگردد(شفیعآبادی،1387). کار و اشتغال جوهره و بر طرف کننده نیازهای روحی و جسمی افراد جامعه است(ریحانی بزرگ، 1386).
اختلال در اشتغال صدمات جبرانناپذیری بر فرد و نظام سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دارد. کار عامل مؤثری در شکل گیری رفتار و تعیین کننده سلامت جامعه است. جوامعی که با مشکل بیکاری[2]مواجه هستند، مسائل زیادی در زمینه اقتصادی، اجتماعی و امنیتی دارند. بیکاری موجب فساد وتباهی میگردد به طوری که گفته میشود ریشهی تمام مفاسد فردی و اجتماعی بیکاری است(شفیع آبادی، 1387).
بیکاری و کاریابی از دغدغههای اصلی اکثر افراد جامعه ی ما به ویژه جوانان و دانشجویان محسوب میشود و از مسائل مهم برای کلیه افراد جامعه است. کار در زندگی فردی، اجتماعی و خانوادگی نقش بسیار مهمی دارد. به نظر میرسد که اهمیت کار و کاریابی امری کاملا بدیهی است به طوری که بر تمام حیطههای زندگی فرد تاثیر دارد و اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست و تمام افراد جامعه بر اهمیت کاریابی اتفاق نظر دارند)ناصرآرا،1377).
کاریابی از بزرگترین مشکلات و نگرانیها در هر جامعهای به ویژه در جامعه ماست. مشکل کار و کاریابی مسئلهای کاملا ملموس و حیاتی محسوب میشود که از جمله نگرانی و دغدغههای به روز به شمار میآید به طوری که دیده میشود از جمله مسائل مهم برای مسئولان جامعه، خانوادهها ، جوانان و به ویژه فارغالتحصیلان دانشگاه است. بسیاری از افراد امروزه در جستجوی کاری مناسب هستند)اردهه و اردهه،1384).
بیکاری پدیدهای اجتماعی است که در اکثر نقاط جهان مشاهده میشود(اردهه، ابراهیمیان، 1383). کشور ما نیز همچون بسیاری از جوامع با مشکل بیکاری به ویژه در جوانان و فارغ التحصیلان مواجه است. به طوری که همواره یکی از دغدغههای اصلی مسئولان و سیاستگذاران کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال به ویژه برای جوانان بوده است(لبافی، طهماسبی گنجور، 1384). داشتن کار و شغل جزء حقوق اصلی هر انسانی است و هر فردی به طور طبیعی حق دارد که برای ادامه زندگی خود شغلی انتخاب نماید (کرمی، 1373). این در حالی است که انتخاب شغل مناسب نیازمند جدیت وتلاش فراوان است (ناصرآرا، 1377).
در کشور ما مهارتهای کاریابی[3] و راهبردهای جستجوی شغل کمتر مورد توجه قرار گرفته و باور و نگرش اغلب افراد جامعه این است که فرصتهای شغلی در جامعه کم است. چنین باورهایی موجب شده تا جویندگان کار برای یادگیری مهارت ها و روشهای کاریابی[4]، تلاش کمتری داشته باشند و روشهای منفعلی را در پیش گیرند. این در حالی است که باورهای شغلی بر تصمیم گیری شغلی تاثیر مهمی دارند و مطالعات متعددی نیز بر ارتباط معنادار بین رفتار کاریابی[5]و یافتن شغل تاکید دارند(حق شناس، عابدی، باغبان، سمیعی، حسینیان، صالحی،1389).
باورهای کاریابی[6]توسط آگزین و فیشبین[7](1975)به شکل احتمال ذهنی در مورد وجود رابطه بین موضوع مورد باور فرد، برخی موضوعات، ارزش ها، مفاهیم یا اسنادها تعریف شده اند. باورهای کاریابی داوریهای ذهنی فرد نسبت به خودش در ارتباط با انتخاب شغل می باشند که بر تصمیم گیری شغلی موثر هستند (آرولمانی[8]، 2004). این موضوع کاملا مشخص است که حتی با ایجاد زمینه اشتغال، آگاهی از رفتارهای کاریابی برای رقابت در بازار کار بسیار مهم است به طوری که راهبرد مورد استفاده برای یافتن شغل می تواند بر سرعت دستیابی فرد به شغل مورد علاقه فرد تاثیر بگذارد(سوکی نیک، ترجمه فرجی،1383).
رفتار کاریابی مجموعه فعالیتها و رفتارهای منظم، سازمان یافته و هدفدار برای شناسایی و جستجوی فرصتهای شغلی است(کانفر، ونبرگ و کانترویتز[9]،2001). کاریابی فرآیندی هدفدار است که شامل جمع آوری اطلاعات درباره فرصتهای شغلی احتمالی، ارزیابی و بررسی انتخابهای شغلی وانتخاب یک شغل از بین موارد پیشنهادی است(باربر،دالای، جاننتونیا و فیلیپس[10] ،1994).تحقیقات نشان می دهند که بسیاری از رفتارها و راهبردهای کاریابی در نتایج کاریابی موثر هستند. در اکثر مطالعات مربوط به کاریابی، روشهای کاریابی، شامل استفاده از منابع معمولی شامل این موارد می باشند:آگهیهای استخدامی روزنامه ها، ماهنامههای تجاری، اینترنت، ارسال کارنامه شغلی یا رزومه، مراجعه به نمایندگیهای استخدام موقت یا دائمی و کار داوطلبانه یا کارورزی در طول تحصیل(کانفر،2001).
به طور کلی راهبردهای کاریابی در منابع مختلف به دو دستهی رسمی و غیررسمی تقسیم می شوند (ساکس[11]،2005). منابع رسمی شامل روشهایی همچون استفاده از آگهی روزنامه ها، کاریابی از طریق شبکههای کاریابی اتحادیههای صنفی یا نمایندگیهای استخدام خصوصی و مراجعه به مراکز کاریابی هستند; همچنین ارسال درخواست مستقیم برای کار در سازمانی که فرد به آن علاقه دارد، استفاده از وب سایت سازمان ها و کاریابی از طریق شرکتهای حرفه ای مرتبط با رشته ی فرد کاریاب، از جملهی این منابع محسوب میشوند.منابع غیررسمی به شبکه روابط فرد با دیگران مربوط میشوند مانند صحبت با دوستان، خانواده، استفاده از اساتید، استفاده از روابط در موسسات در حال تغییر که جای خالی برای استخدام دارند و همچنین حضور در بازار کار و کار کردنهای دورهای در بازار کار (رید[12]به نقل از ساکس،2005).
هر فردی به شیوه خاصی به دنبال کار میگردد و این امر موجب شده تا روشهایی که برای یافتن کار مورد استفاده قرار میگیرند، متفاوت باشند. علت تفاوت روشهای مورد استفاده توسط افراد میتواند به مسائلی چون ویژگیهای شخصی، امکانات، محیط، آگاهی افراد و شرایط مربوط باشند. بدیهی است هر فردی دارای ویژگی های خاص و شخصیت[13] منحصر به فردی است)اردهه و اردهه،1384).
افراد از ابتدای کودکی ویژگیهای خاص خود را دارند که حتی ممکن است در دو فرزند یک خانواده نیز متفاوت باشند. از ابتدای تولد و هفتههای نخست،
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-06-06] [ 10:14:00 ب.ظ ]
|