پایان نامه ارزیابی کتابهای الکترونیکی دانشگاهی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کتابداران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران |
کتابهای الکترونیکی دارند و بهطور میانگین میزان استفاده از کتابهای الکترونیکی 30 دقیقه در روز میباشد. در میان کتابداران 90 درصد کتابداران متخصص کتابداری، 75 درصد کتابداران را زنان تشکیل میدهند.
کلمات کلیدی: ارزیابی، کتابهای الکترونیکی، کتابدار
1-1. مقدمه
کتابهای دانشگاهی، در آموزش دانشگاهی از جایگاه ویژهای برخوردارند و جوامع دانشگاهی که برگرفته از دانشجویان، اساتید و محققان میباشد، منابع تخصصی مخصوص به خود را میطلبند که باعث تولید و افزایش دانش در جامعه خود میشوند. امروزه با توجه به رشد و توسعه فنآوریهای مربوط به محیط الکترونیکی کتابخانههای دانشگاهی برای ارائه خدمات اطلاعاتی به کاربران خود، باید در کنار منابع چاپی کتابهای الکترونیکی را نیز تهیه نمایند. همچنین مدیران کتابخانههای دانشگاهی باید نسبت به تهیه و خرید انواع کتابهای الکترونیکی اقدام نموده و برای امکان دسترسی به آنها از سوی کاربران تلاش نمایند (فهیمیفر، 1388، 3). با روند روبه گسترش فناوری اطلاعات، کتابخانهها بتدریج ازحالت یکنواخت و سنتی خود خارج میشوند. بدین ترتیب کتابخانهها باید با جریان روبه پیشرفت فنآوری اطلاعات همگام شوند. از سویی مکتوبات الکترونیکی، حوزه گستردهای را شامل میشود. یکی از منابع الکترونیکی که بسیار مورد توجه قرارگرفته است، کتاب الکترونیکی است (اصنافی، 1383، 1). با افزایش انتشارات الکترونیک، ناشران نسبت به نشر مجلات الکترونیکی، کاربران برای مطالعه این نوع منابع و کتابداران به تهیه و فراهمآوری آن رغبت زیادی نشان دادهاند، مسئلهای که در نشر کتاب الکترونیکی کمتر دیده شده است. با توجه به رغبت کاربران به استفاده از کتاب الکترونیک، پژوهشهای انجام گرفته حاکی از این است که یکی از دلایل توجه محدود کاربران به کتاب الکترونیک در ایران عدم شناسایی معیارهای مورد نظر آنها بهمنظور انتخاب کتاب الکترونیکی مناسب است (فهیمیفر، 1388، 3). کتاب الکترونیکی رامیتوان بهطور ساده اینگونه تعریف کرد” ذخیره اطلاعات یک کتاب در قالب دیجیتال به صورتی که بتوان آن را بر روی صفحه رایانه مشاهده کرد.” (علیزاده، 1390، 2). کتابهای الکترونیکی را میتوان بر روی محملهای دیجیتالی مثل دیسک فشرده، دیسک فشرده دیجیتالی، شبکه جهانی وب، و جز آن منتشر کرد. برای مثال بسیاری از منابع مرجع مثل دایرهالمعارف بریتانیکا، دایرهالمعارف آمریکانا، فرهنگ وبستر، فرهنگ آکسفور و از این قبیل، علاوه بر قالب چاپی، بر روی دیسک فشرده و نیز شبکه جهانی وب قابل دستیابی هستند. در سالهای اخیر، ناشران منابع مرجع سعی کردهاند تا علاوه بر لوح فشرده، انتشارات خود را از طریق شبکه جهانی وب در محیطی فراگیرتر، ارزانتر و با قابلیتهای چندرسانهای و فرامتنی در دسترس طیف وسیعی از خوانندگان قرار دهند (حیدری، 1388، 12). با وجود کاستیها و چالشها، در سالهای گذشته پیشرفتهای زیادی در انتشار کتابهای الکترونیکی صورت گرفته است. با این وجود کتابهای الکترونیکی هنوز در مراحل اولیه پیشرفت هستند (علیدوستی، شیخ شعاعی، 1385، 114).
کتاب الکترونیکی معمولا بازنمونی از یک کتاب و نسخه چاپی آن میباشد که گاهی نیز از همان آغاز بهصورت رقومی تولید شده است و نسخه چاپی مشابهی ندارد. کتابهای الکترونیکی بهطور کلی عناوین منفرد را شامل میشود که غالبا داستان یا کتابهای درسی میباشند. کتابهای الکترونیکی و ویژگیهای افزوده آنها از قبیل قابلیت چندرسانهای، ارجاعهای درون متنی و برون متنی، سهولت جستجو در میان صفحات گوناگون کتاب و غیره توانستهاند گرایش کاربران را روز به روز نسبت به اینگونه کتابها افزایش دهند. با توجه به افزایش علایق کاربران و نیازهای آنها، کتابخانههای امروزی نیز در کنار منابع چاپی خود، در فراهمآوری اینگونه کتابها تلاش کردهاند، بهگونهای که هم نیازهای کاربران خود را فراهم نمایند و هم از ویژگیهای این کتابها نظیر ارائه آماری روزآمد از میزان استفاده، جلوگیری از سرقت، گم شدن و مزایای آنها در زمینه حمل و نقل و بهویژه در مورد کتابهای مرجع برای کتابخانههای خود استفاده نمایند (فهیمیفر، 1387، 54). پیشرفت و بهبود یک محصول جدید و قابلیت پذیرش آن در میان مخاطبان زمانی حاصل خواهد آمد، که آن محصول با نیازها و معیارهای مخاطبان خود تا بالاترین میزان ممکن مطابقت داشته باشد. بنابراین کتابهای الکترونیکی بهعنوان رسانهای فرهنگی که به تازگی در بازار نشر، در میان کاربران و کتابخانهها ظهور نموده و مورد استفاده واقع میشوند، باید تا حد ممکن بهمنظور همهگیری خود در جامعه، مطابق با نیازهای همه مخاطبان خود از جمله پژوهشگران و کتابداران تولید و عرضه شوند.
1-2. بیان مسئله
با استفاده روزافزون از رایانه در کتابخانهها، بتدریج شکل سنتی خدمات کتابخانهها، رنگ میبازد، تغییرات روی داده، اجتناب ناپذیر بهنظر میرسند، زیرا انقلابی که فنآوریهای جدید اطلاعاتی به وجود آورده است، پیامدهای خویش را نیز به دنبال دارد. از مهمترین محصولات فنآوریهای جدید اطلاعاتی که کتابخانه مجازی[1] بر مبنای آن استوار میگردد، مدارک الکترونیکی، اعم از کتاب و مجله است. تعداد کتابها و مجلات الکترونیکی با چنان سرعتی افزایش مییابد که میتوان آن را انقلاب الکترونیکی نامید (یعقوبی، 1385، 132). کتاب الکترونیکی، پدیدهای کاملا تازه در این بین است و در حال دگرگون سازی نظام آموزش و اطلاعرسانی است. کتابهای الکترونیکی صرفا نسخههای الکترونیکی مطالب مکتوب نیستند، بلکه میتوانند علاوه بر متن، صوت، تصویر و … را نیز شامل شوند. کتابهای الکترونیکی، از لحاظ ماهیت اطلاعاتی بهمانند کتابهای چاپی هستند. کاربران به هنگام انتخاب کتابهای الکترونیکی به قصد استفاده از آن، علاوه بر در نظر گرفتن بسیاری از ویژگیهای متمایز کننده یک کتاب چاپی با کتاب چاپی دیگر نظیر محتوا، ناشر و نظایر آن، معیارهای ویژهای را مدنظر قرار میدهند (فهیمیفر، 1388، 3). از جمله مزایا و ویژگیهای کتاب الکترونیکی: سهولت انتقال و یکپارچگی مطالب، انسجام مطالب و تنوع کاربرد، تبادل بینابین مطالب با یکدیگر، پشتیبانی از امکانات چندرسانهای و سهولت کار و اجرا است (سالاری، 1383، 206).
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران با 28000 دانشجو و 19 دانشکده، بهعنوان یکی از بزرگترین و مهمترین واحدهای دانشگاهی جامع در کشور و با اعتباری جهانی است، که در راستای تولید، توسعه و انتقال علم و فنآوری با ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی در حل مسائل اساسی جامعه و توسعه پایدار آن گام برمیدارد. با توجه به کثرت دانشجویان و رشتههای مختلف تحصیلات تکمیلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران نقش مهمی داشته و از توان بالقوه بالایی برای افزایش تولیدات علمی برخوردار است. از آنجایی که این واحد دانشگاهی از جمله واحدهای مطرح در بین دانشگاههای آزاد اسلامی سراسر کشور میباشد، لازم است در زمینهی کتابهای الکترونیکی خدمات لازم را در اختیار کاربران خود قرار دهد و در بالا بردن آگاهی کاربران خود نقش موثری را ایفا نماید در زمینهی نحوهی دسترسپذیری کاربران به کتابهای الکترونیکی فراهم شده در کتابخانه مرکزی و کتابخانههای دانشکدهای اقدامی صورت نگرفته است تنها برخی از کتابخانهها این کتابها را از طریق تکثیر بر روی دیسک فشرده یا دی وی دی در اختیار کاربران قرار میدهند. همچنین از آنجا که تاکنون بررسی کامل و جامعی در زمینه ارزیابی کتابهای الکترونیکی دانشگاهی صورت نگرفته، لازم است بررسی جامعی در این زمینه صورت گیرد. در این پژوهش سعی شده است کتابهای الکترونیکی دانشگاهی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کتابداران دانشگاه
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-06-06] [ 05:01:00 ب.ظ ]
|