پایان نامه حقوق در مورد : مرابحه پلی جهت اتصال تولیدکننده و مصرف کننده واقعی |
مرابحه پلی جهت اتصال تولیدکننده و مصرف کننده واقعی
معضل دیگری که امروزه در جامعه فراوان به چشم میخورد وجود دلالان و واسطه گران متعدد میباشد. بنحویکه یک کالا تا از دست تولید کننده به دست مصرف کننده واقعی برسد چند دست گشته و هر یک از واسطه گران مبلغی به قیمت آن اضافه میکنند. در برخی اوقات مشاهده میگردد سودی که هر یک از دلالان به جیب میزنند از سودی که عاید تولیدکننده میگردد بسیار زیادتر میباشد. یکی از امتیازات عقد مرابحه بریدن دست واسطه گران و رساندن کالا یا خدمت از تولیدکننده به مصرف کننده میباشد. بدیهی است وقتی بانک از تولید کننده کالا را خریداری میکند میتواند از تخفیفاتی بهرهمند شده و کالا یا خدمت را با قیمت مناسبتر به دست مصرف کننده (متقاضی تسهیلات) برساند. البته تمام این موارد در گرو این است که بانک و مشتری قصد انجام معامله واقعی را داشته باشند.
۳-۳-۱-۸٫ مرابحه ابزاری جهت کاهش شبهه ربا
یکی از ایراداتی که فقها و مراجع تقلید اغلب به نظام بانکداری کشوروارد مینمایند، ربوی بودن عملیات بانکها میباشد بطوریکه در بخش تخصیص منابع و تجهیز منابع شیوه عمل برخی عقود به شکلی میباشد که در بانکهای متعارف متداول بوده است و تنها تفاوت آنها در روش انجام کار میباشد. آنچه در حال حاضر در بانکهای کشور ما تحت عنوان بانکداری اسلامی انجام میگیرد در واقع اسلامی نیست و کلاه شرعی جهت فرار از انتقادهای وارده بر نظام بانکداری میباشد. انتظار نداریم که مرابحه تمام مشکلات شبکه بانکی و تمام انتقادات وارد بر آن را یک شبه رفع نماید لیکن این توقع وجود دارد که با انجام صحیح این عقد قسمتی از نگرانی فقها و مراجع تقلید در خصوص ربوی شدن عملیات بانکهای کشور تسکین یابد.
۳-۳-۱-۹٫ مرابحه ابزاری مالی جهت اشاعه فرهنگ اسلامی در کل کشورها
یکی از اهداف مخالفان دین مبین اسلام ترویج صورت ناصحیح از اسلام و مسلمانان میباشد. بطوریکه تلاش میکنند مسلمانان را افرادی پرخاشگر و جنگجو و دین اسلام را کهنه وغیر متمدن جلوه نمایند. انتظار میرود متفکران و دانشمندان شریعت مقدس با شناساندن ابعاد گوناگون دین اسلام، فرهنگ واقعی اسلامی را به مردم دنیا معرفی نمایند. طبق آمار جهانی حدود یک چهارم مردم دنیا مسلمانان میباشند و با وجود این کثرت جمعیت کشورها چارهای جز پذیرش دین اسلام و ارائه خدمات به مسلمانان ندارند. این موضوع را طی چند دهه گذشته با رسوخ بانکداری اسلامی به اکثر کشورها نظارهگر بودهایم. لذا مقتضی است متفکران صنعت بانکداری اسلامی از این فرصت استفاده کرده و شیوههای کاربردی و در عین حال منطبقی با شریعت مقدس به کل دنیا معرفی نمایند. بانکداری و مالیه اسلامی قادر است بسیاری از مخاطرات و چالشهای رایج در مالیه غربی و کلاسیک را مرتفع نماید. جلوگیری از متورم شدن بیش از حد و تشکیل حبابهای عظیم در بازارهای مالی، جلوگیری از افزایش و گسترش بیرویه و کنترل نشده اندازه بازارهای مالی و ایجاد بازار سیاه یا اقتصادهای غیرواقعی، انضباط پولی و مالی و وجود فرصتهای برابر برای تمام سرمایهگذاران و صاحبان کسب وکار از دست آوردهای چند دهه اخیر نظام بانکداری اسلامی محسوب میگردد. بنابراین میتوان چنین نتیجه گرفت که نظام مالی اسلامی قادر است که احتمال بروز و پیامدهای منفی ناشی از بحران مالی را در سطوح ملّی، منطقهای و جهانی به حداقل رسانده و این توانایی تا حد بسیار زیادی بر مقبولیت الگوی مالیه اسلامی افزوده است.[۱] وقوع بحرانهای مالی عمیق و زیانبار چند سال اخیر به این دلیل است که سهم مالیه اسلامی از کل سیستم مالی جهانی بسیار محدود میباشد و گرنه مالیه اسلامی از پتانسیل خوبی برای جلوگیری از بینظمی مالی و ورود بانکها به حیطه پر ریسک و کم بازده برخوردار میباشد.
۳-۳-۱-۱۰٫ مرابحه ابزاری برای پوشش ریسکهای منحصر بفرد بانکداری اسلامی
یکی از کاربردهای مرابحه مدیریت و پوشش ریسک است. لذا به نظر میرسد ریسکهایی همچون، ریسک نرخ بازده، ریسک نقدینگی و ریسک نرخ ارز را کاهش خواهد داد. لذا جهت تفهیم بهتر ریسک های نهادهای مالی اسلامی مختصراً توضیح داده میشود.
الف) ریسک نرخ بازدهی: یک مشتری را در نظر بگیرید که از طریق وارد شدن در یک قرارداد مرابحه یک دارایی خریداری نموده است، با توجه به اینکه در این قرارداد قیمت بصورت بدهی پولی است بنابراین نمیتواند افزایش داشته باشد این مسأله بدین معناست که مطابق با احکام شریعت گرفتن نرخ بهره شناور بر روی قراردادهای فروش مؤجل جایز نیست. برای بدهی بلندمدت نرخ بازده شناور دو طرف قرارداد را در معرض ریسک تغییرات نرخ بازده یا افزایش و کاهش قیمت قرار میدهد در واقع هم تأمین مالی کننده و هم خریدار در این قرارداد در معرض ریسک تغییرات نرخ بازده دارایی قرارداد بوده و تمایل دارند در برابر این ریسک خود را پوشش دهند و ریسک را به حداقل برسانند.
ب) ریسک نقدینگی: از آنجا که قیمت مؤجل در قرارداد مرابحه یک بدهی پولی است از منظر قوانین اسلامی فروش آن در برابر وجه نقد مورد تأیید نیست این مطلب به این معناست که مطالبات بلندمدت بانکها با ریسک نقدینگی مواجه خواهد شد به عبارت دیگر بانکها قادر نیستند بدهی مشتریان خود را به نقدینگی تبدیل کنند یا به پشتوانه آنها اوراق بهادار صادر کنند.
ج) ریسک نرخ ارز در مرابحه: اگر یک بانک اسلامی قرارداد مرابحهای را با یک مشتری برپایه یورو امضاء کند اما سرمایه بانک بر پایه دلار باشد مشتری (بدهکار) میبایست بدهی خود را به جای یورو به صورت دلاری پرداخت نماید. این موضوع موجب ریسک برای مشتری میگردد. با عنایت به وسعت کاربرد مرابحه، این قرارداد نوعی پوشش ریسک غیرمستقیم در مقابل نوسانات نرخ ارز میباشد.[۲]
[۱]. محمدچاپرا، ۲۰۱۰ میلادی، (آیا مالیه اسلامی میتواند به حل بحران مالی جهانی کمک کند؟)
مآخذ (the Banker) مترجم سیدحسین علوی لنگرودی، مجله بانک و اقتصاد.
[۲]. علیزاده، محمد، ۱۳۸۶، مرابحه ابزاری برای پوشش ریسک در نظام مالی اسلامی، مجله اقتصادی بورس، شماره ۶۵، ص۵۲ و۵۱٫
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-06-08] [ 06:38:00 ب.ظ ]
|